Бранко Перић

Горан Маунага

Једини начин да званичници правосуђа БиХ сачувају бар још мало дигнитета институцијама трећег стуба власти јесте да првостепена дисциплинска комисија ВСТС-а одбаци тужбу коју је против судије Суда БиХ Бранка Перића подигао тужилац Канцеларије дисциплинског тужиоца ВСТС-а.

Незванично, комисија је то и учинила по краком поступку јер, једноставно, тужилац и бошњачка удружења жртава рата нису имали никакве доказе против Перића на основу којих би он био санкционисан.

Ипак, довољно љаге правосуђу БиХ нанесено је и тиме што су, ето, у Канцеларији дисциплинског тужиоца наводно утврдили да је Перић прекршио закон па су против њега поднијели тужбу. Иако нико не зна који је то закон Перић прекршио тиме што је јавно захтијевао да се коначно подигне оптужница против оних у чијој су зони почињени злочини над српским цивилима, тужба је подигнута.

Одлука комисије тим више је у позитивном смислу изненађујућа кад знамо све о дугогодишњим срамотним поступцима званичника правосуђа БиХ који немају везе са правом и правдом.

Обраћање Перића члановима комисије, којима је рекао да је ВСТС постао изоловани центар политичке моћи и да дисциплински поступак против њега представља суђење и ВСТС-у и његовим члановима, више је него забрињавајући показатељ да у БиХ не постоји функционална судска власт, без које ни БиХ нема никакве шансе.

То је најдраматичније упозорење једног правосудног званичника, и по снази је одмах иза раније тврдње Медџиде Кресо која је рекла да у БиХ постоји правосудна мафија. 

Зато би значајан помак у начину рада бх. правосуђа требало да буде чињеница да су у ВСТС-у одбацили тужбу против Перића и тако, коначно, показали да Мунира Субашић ипак није баш најуспјешнији тужилац у БиХ. То би, послије најаве предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца да ће и тај суд почети да ради другачије него до сада, улило додатну наду да правосуђе БиХ још има шансу.   

Тиме би била послата и снажна порука да удружења жртава рата коначно треба да почну да се баве ратним жртвама, а не етичким кодексом и дисциплиновањем судија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана