Бошњачки вето

Жељка Башић
Бошњачки вето

Бошњачки делегати у Вијећу народа РС потегли су заштиту виталног националног интереса на Закон о референдуму и грађанским иницијативама РС.

У томе нема ништа изненађујуће јер су вето поодавно најавили, а он је само увертира и изговор за неколико радикалних амандмана које намјеравају да предложе на поменути закон.

Својом намјером да уграде амандмане у Закон о референдуму Бошњаци желе да ограниче Републику Српску на, према њиховим жељама дозвољену и недозвољену примјену јавног изјашњавања грађана.

Тако су амандманима на закон (којим се, треба ли напомињати, не спомиње ниједно референдумско питање) предвидјели да територијални интегритет, суверенитет и безбједност БиХ не могу да буду третирани Законом о референдуму.

Бошњаци траже да се у органима за спровођење референдума испоштује пропорционална заступљеност конститутивних народа те да сви који имају бирачко право без обзира на то гдје живе добију могућност да изађу на референдум укључујући и гласања у одсуству и дијаспори.

Поред тога што желе да одређују шта ће бити сврха и мотив референдума, Бошњаци траже да се о референдумском питању које се, према њима, смије расписати, не изјашњавају само гласачи са важећих бирачких спискова већ и они у дијаспори и одсуству.

Да ли игдје постоји таква демократска пракса да се референдумом жели уређивати право гласања које је већ уређено Изборним законом?

Да апсурд буде већи, Бошњаци су тај закон, који не само да не вријеђа ничији национални интерес, већ је искључиво техничке природе и представља правни оквир за могућност расписивања референдума, и прије него што је написан, назвали антиуставним, антидејтонским, антибошњачким и антидемократским.

То су све урадили иако, у суштини, овакав закон (којим се, понављамо, не третира ниједно конкретно референдумско питање) не вријеђа никога, већ даје могућност да се распише јавно изјашњавање грађана (па и Бошњака) о питању које се дефинише посебном одлуком.

Због чега би Бошњаци били незадовољни усвајањем овог закона ако уистину желе да БиХ буде уређена према дејтонским принципима да у њој постоји ентитетско и државно уређење те да се омогући несметано функционисање свих нивоа власти?

Без обзира на политичке или мотиве друге природе, право на то да кажу своје мишљење, становницима Српске не може да буде ускраћено или дозвољено када и како то некоме одговара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана