Бошњачка предомишљања

Ведрана Кулага Симић

До подне овако, од подне онако.

Тако би се могло описати понашање представника бошњачког народа у Народној скупштини и Вијећу народа РС када је ријеч о ставу у вези са Законом о јавном реду и миру Српске.

Након што су посланици из бошњачких странака, на засједању Парламента РС дизањем руку дали "зелено свјетло" закону, све се промијенило када је исти документ "прешао" у сусједну зграду, удаљену неколико десетина метара.

Док је закон још "путовао" до тамо, до бошњачких посланика стигла је оштра реакција коалиције "Први март", која је иначе и идејни творац "Домовине" која окупља бошњачке странке у РС, а која је подршку својих чланица означила као срамну. До оног момента када је закон стигао у Вијеће народа све се промијенило.

На делегатском столу у Клубу Бошњака у Вијећу народа Српске окренута је друга плоча. Одлучено је да ће затражити, ни мање ни више, него оцјену уставности усвојеног закона за који су на сједници скупштине гласале њихове партијске колеге.

Из тога се (иако тврде да је све било усаглашено на страначким састанцима и међустраначким разговорима) може закључити да су Бошњаци са једне стране, гласали за закон који сматрају да је неуставан, а са друге да постоје озбиљна размимоилажења као и неслагања између њихових представника у Парламенту и Вијећу народа Српске.

Многа питања остају без јасних одговора, али је јасно да ће они затражити оцјену уставности Закона о јавном реду и миру РС за који су и представници из њихових редова гласали. Међутим, ни одлука Уставног суда РС неће ставити тачку на ову причу ако та правосудна институција не донесе одлуку по бошњачкој вољи и жељи.

Најавили су да ће ићи и корак даље и да ће покуцати и на врата Уставног суда БиХ да би се и њихове судије изјасниле да ли су представници Бошњака гласали за "неуставан закон".

Клуб делегата из реда бошњачког народа у Вијећу народа РС је и ранијих година у доста наврата лупао на врата Уставног суда РС тражећи заштиту виталног интереса народа којег заступа. И у већини случајева њихове апелације су одбачене у потпуности и једино што су њиховим слањем успјели да ураде била је блокада одређених законских рјешења током одређеног времена.

Иако испитивање уставности закона не одлаже његово ступање на снагу, ова предомишљања су показала да су односи међу бошњачком странкама у законодавној власти у РС спремни за преиспитивање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана