Бошњачка предоминација

Мирослав Филиповић
Бошњачка предоминација

Канцеларија високог представника у БиХ мора са спријечи константно кршење уставних одредаба у Федерацији БиХ, гдје се већ годинама на три, од укупно шест кључних политичких и правосудних функција овог ентитета, налазе Бошњаци, чиме је директно погажен принцип конститутивности.

Тиме је директно верификована бошњачка предоминација у овом ентитету и, наравно, сурова дискриминација Срба и Хрвата у "мултиетничком, мултикултуралном и мултиконфесионалном Сарајеву".

Према Уставу ФБиХ, највише двије, од укупно шест кључних политичких и правосудних функција овог ентитета, могу да обављају припадници једног од конститутивних народа или из реда осталих.

Aмандманом на Устав ФБиХ о расподјели кључних функција у структури федералне власти, који је још 2002. године донио високи представник у БиХ, наведено је да од функција премијера ФБиХ, предсједавајућих Представничког и Дома народа ФБиХ, предсједника Врховног и Уставног суда и федералног тужиоца највише двије могу бити попуњене из реда једног од конститутивних народа или из реда осталих.

Тај принцип је одавно погажен у ФБиХ, гдје се на три кључне функције – премијер, предсједавајући Представничког дома Парламента ФБиХ и предсједник Врховног суда ФБиХ – налазе Бошњаци. Двије кључне функције обављају Хрвати, а једну Србин.

И Уставни суд ФБиХ раније је указивао на овај проблем.

То је очигледан примјер како бошњачки политичари у ФБиХ крше уставне одредбе и ако OHR заиста жели да докаже да истим очима гледа на све народе у БиХ и на принцип равноправности конститутивних народа, мора да заустави ово дрско гажење уставних одредаба.

Иако у развијеним демократијама о уставним нормама нема дискусије, то, нажалост, није правило у БиХ, јер проблем је што о уставним принципима ове земље брину и они који нису њени држављани и то доводи до конфузије.

За ове пропусте посебно је одговорна федерална власт, али учешће странаца у овим процесима ствара додатни хаос.

Занимљиво је да федерално Тужилаштво упорно ћути на кршење Устава ФБиХ у вези са расподјелом кључних ентитетских функција, иако не би морало да чека пријаве него има право да реагује по службеној дужности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана