Боснић тест за Суд

Жељка Домазет

Вођу вехабијског покрета Хусеина Билала Боснића, који је у септембру ухапшен у акцији "Дамаск" на крају ове године Тужилаштво БиХ "окитило" је оптужницом за тероризам.

Како је навео тужилац Дубравко Чампара, Боснић је свјесно ради пропагирања и ширења исламског радикализма у овој земљи, региону, па и шире, као ауторитет међу вехабијским покретом, позивао друге припаднике вехабијског покрета да се придруже терористичкој групи Исламска држава и прикључе радикалним покретима у Сирији и Ираку.

Чампара, који је и сам наилазио на опструкције приликом прикупљања доказа и одређивања притвора, прикупио је, како каже, довољно доказа, свједока и другог доказног материјала, те свим тим документима прецизно изнио чињеницу да су многи држављани ове земље, слушајући Боснићеве говоре, отишли на ратишта и на њима изгинули.

Након ове оптужнице, чека се потез Суда БиХ, који би требало да је потврди, након чега би јавност прецизно била упозната са свим што је Боснић радио и чинио.

На суђењу ће се јавности, како тврде у Тужилаштву, ваљано показати и доказати сви Боснићеви гријеси.

Свједоци и готово тридесетак материјалних доказа, те вјештаци и још понешто, требало би да разоткрију Боснића, његове сараднике ван ове земље и у њој све податке о онима који су слушали његове ријечи. Требало би да се сазна зашто и по чијем је то налогу Боснић слао туђу дјецу да гину по Сирији и Ирану и зашто их је, као живе бомбе, упућивао да убијају и себе и друге.

Од Суда БиХ и судија у овој институцији очекује се да добро проуче све што им се презентује, да се не би десило да их због брзоплетих потеза не позива и не прозива најмоћнија сила свијета и подсјећа их гдје је мјесто терористима и какву поруку ова земља према овој пошасти треба да пошаље цивилизованом свијету. Ако и на Боснићу Суд закаже, као што је то чинио у многим сличним случајевима, када је о тероризму и терористима ријеч, онда смо сви скупа у грдном проблему.

Суд је на потезу и надати се можемо само да и овог пута неће направити исту грешку и терористу пустити на слободу, а обичан свијет у његове руке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана