Борба за судије

Свјетлана Шурлан

За БиХ се слободно може рећи да је земља пуна апсурда, земља у којој се спроводе разноразни експерименти, који вјероватно не би успјели да буду спроведени било гдје друго на земаљској кугли.

Једна од тих ствари је свакако избор судија и тужилаца, који је одавно трн у оку многих у БиХ и, како се чини, биће тешко да се надлежни из РС изборе да се садашња пракса промијени.

У великој већини држава тужиоце именују парламенти, владе или предсједници, и то је сасвим уобичајена пракса, али такав сценарио није видљив у БиХ.

Правосуђе и све што се налази под његовим окриљем одавно је под лупом многих у и изван БиХ, али мало шта је од онога што је до сада покушано и дало резултате.

Предложене измјене и допуне Закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ изазвале су велике полемике, а како и не би када су поједина рјешења, која се њима нуде, гора од постојећих.

Измјенама и допунама поменутог закона и даље остаје да они тужиоци бирају судије и да се за све пита Високи судски и тужилачки савјет БиХ и малтене нико други, а камоли трећи. Има ли то смисла, кад се не може од очију јавности сакрити чињеница да у већини земаља, на које се угледа БиХ, ствари не стоје баш овако. Па ни слично.

Ипак, ВСТС се грчевито бори да задржи сва своја овлашћења у којима ужива, свјестан тога да ни у једном правном систему, осим у нашем експерименталном, носиоце правосудних функција не бирају таква тијела, већ законодавни органи.

Логично је поставити питање како се адвокати који сједе у ВСТС-у и који бирају судије, понашају према тим истим судијама у судницима. Има ли ту уопште објективности?

И на крају, Уставом РС, између осталог, регулисано је да судије и тужиоце бира орган Републике Српске. А Устав је сигурно оно нешто што треба да се поштује, ако нигдје другдје, онда у правосудним круговима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана