Борба за слободу

Драгана Орловић

Дан побједе над фашизмом - 9. мај, један је од најзначајнијих празника који се обиљежава у свим земљама Европе. То је дан када се прославља хуманистичка идеја за слободу, мир и уважавање, дан који је снажно усмјерен против зла, неправде и мржње.

Република Српска присјетила се 9. маја 1945, када је сломљена пошаст звана фашизам, а низом манифестација, полагањем вијенаца и марширањем “Бесмртног пука” одата је почаст и оживљено сјећање на хероје који су се борили за слободу.

Поручено је једногласно да није заборављен мај прије 74 године, када је окончан један од најтрагичнијих сукоба у историји човјечанства, а нацистичка Њемачка потписала безусловну капитулацију. Обиљежен је датум када је званично срушена сурова идеологија која је однијела милионе и милионе људских живота.

Други свјетски рат постао је историја, али свијетла сјећања на његове бесмртне јунаке и даље су присутна.

Не можемо и не смијемо никада заборавити њихову храброст и одважност. Њихова страдања. Посебно у вријеме када појединци настоје да прекроје историју.

Када изнова желе да броје јасеновачке жртве и тиме досипају со на рану неколицини преживјелих логораша и рођака оних чији је живот окончан под песницом усташке власти. Када срамотно настоје да умање сва та страдања. И када фашистички, убилачки и злочиначки режим НДХ, који је имао за циљ да с лица земље избрише све Србе, Јевреје и Роме, покушавају оправдати, релативизовати или негирати његов злочиначки карактер, што је недопустиво. Српски народ поносан је на своје претке.  Поносан је на чињеницу да је са другим слободарским народима дао велики допринос слому фашизма.

То ће увијек бити једина истина и историја, без обзира на то шта појединци писали, тврдили и покушавали пласирати у јавност. Наша обавеза и опредјељење су да његујемо и чувамо истинске вриједности антифашизма као слободарске идеје и да гајимо културу сјећања на страдање нашег народа. Народа, који је у овој борби дао многе животе. О свему томе, а посебно о важности побједе над фашизмом, треба да уче и млађе генерације. Морају знати колика је била тежина жртве и борбе против фашизма и колико су важни мир и слобода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана