Борба за радника

Данијела Бајић

Прогнозе да ће маца доћи на вратанца о питању односа послодаваца и радника полако се обистињују.

Послодавци који су до јуче раднике бахато искоришћавали, псовали и уцјењивали, сада смишљају све и свашта како би их задржали у свом колективу, јер друге је готово немогуће наћи.

Па сада ти исти послодавци, који су претходних година отјерали на стотине радника у иностранство, дају регрес, 13. плату, божићницу, часте путовањима и вечерама, а велики број њих својим радницима нуди и помоћ при куповини крова над главом и слично.

Другим ријечима, многи послодавци сада нуде све оно што им још само прије неколико година није падало на памет.

С обзиром на то да више не могу да бирају раднике, послодавци се када је радна снага у питању сналазе како знају и умију. Запошљавају све, без обзира на искуство, јер немају другог излаза. Оно што им најтеже пада јесте то што ти исти радници, које они обуче о трошку фирме, одлуче да оду у неку други фирму или, још горе, у иностранство.

Звучи невјероватно, али је истинито да полако и у Српску долази “златно” вријеме радника, који ће бирати, а не да буде бирани. Нажалост, да би некоме свануло, другоме треба да се смркне. До овога сигурно не би дошло да велики број становника већ није отишао “трбухом за крухом” у иностранство, јер од плате у БиХ није живио, него је преживљавао. До јуче људима се није исплатило радити за мизерију, па је постојала велика незапосленост, што је ишло у прилог послодавцима, који су могли да бирају раднике и са њима раде шта су жељели.

То је и било “златно” вријеме за послодавце који су раднике могли уцјењивати јер увијек је постојао неко ко би радио за такву плату и под таквим условима. Сада, на срећу радника, све се промијенило и сада су они ти чије вријеме долази, кад могу уцјењивати и тражити још веће плаће и боље услове рада јер ће увијек неко то платити.

Међутим, ни чињеница да су послодавци спремни дати још веће плате, боље услове рада, регресе, божићнице и још много тога што је прије неколико година било незамисливо, не пије много воде, јер онај ко је наумио да оде, он ће сигурно отићи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана