Борба за правду

Ведрана Кулага Симић

До истине се често, па и пречесто тешко долази, али ако има воље и жеље ни то није немогуће.

У историји БиХ су уписана у тешка времена. Године рата, туге и губитка најмилијих на свим странама. Неправду и бол може ублажити само правда која годинама, у неким случајевима, чека свој ред у правосудним институцијама у БиХ. Махом у Тужилаштву и Суду БиХ.

Тужиоци који су запослени у Тужилаштву БиХ сумирали су своје резултате рада у прошлој години. Из извјештаја је јасно да су имали у раду неколико хиљада пријава и истрага, али и да хиљаде није добило епилог.

Међу њима су, јасно је, и предмети који се односе на ратне злочине који су почињени над Србима који годинама чекају у ладицама, а вријеме незаустављиво лети и узима свој данак.

Од краја рата прошло је више од двије деценије. Они који су тада били дјеца, већ су одрасли људи. Они који су тада били у неким "озбиљнијим" годинама сада су већ газе шесту и седму деценију живота или више, стицајем разних околности, нису на овом свијету. А многи од њих су видјели и чули како су се злочини десили, ко је издао наредбу, а ко потегао пиштољ, сјекиру или нож. То болно сазнање и сјећање нестало је са њима. Понијели су их у гроб и зато ту је Тужилаштво БиХ у праву. Истина је да им то отежава рад, али тај проблем се није појавио у неком од мјесеци прошле године.

На то већ годинама упозоравају представници Српске, свјесни да вријеме узима данак, да свједоци нестају, и да неријешени злочини остају без казне.

Свако ко је починио злочин над било којим народом треба да за то и одговора. Нико не смије бити унапријед ослобођен те кривице само јер је Србин, Хрват, Бошњак или неке друге нације и вјере.

Посљедњи извјештај о раду Тужилаштва БиХ показао је да су бројне истраге па чак и пријаве на провјери, али не и о којима је ријеч, а то је за многе у овој земљи важан "детаљ".

Тужилаштво БиХ мора убрзати рад и да буду праведни јер то је њихов посао. За такав рад су се обавезали, а у земљи каква је БиХ помирење и суживот зависе од истине која је у рукама оних у правосудним институцијама.

Њихово је да суде по праву, а не да прекрајају историју јер тиме вуку све становнике ове земље у сталну борбу са вјетрењачама, односно истинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана