Борба за гласове

Свјетлана Шурлан

Срби, Бошњаци, Хрвати, ми, они, права и надлежности... ријечи су које се у БиХ сваке двије године конзумирају у повећаном обиму.

Тај повећани обим узрокован је одржавањем избора управо сваке двије године, с чим се намеће и потреба да се још безброј пута понови ко смо то ми, а ко они и шта су чији интереси и надлежности.

БиХ је таква од када је успостављена у Дејтону и врло вјероватно заувијек ће таква и остати.

То свакако знају политичари који то и користе, те у недостатку идеја, поново и врло лако, успијевају да запале фитиље у народу, посебно оне с националним предзнаком.

Тако сваке двије године слушамо да смо "ми" бољи од "њих", да "нас" "они" угрожавају, да би смо "ми" били срећнији да нема "њих", да "нам" "они" ускраћују права... И тако у круг, изјаве су које се могу чути од политичара којима је циљ доћи или остати на власти.

Примјер за то ове седмице је виђен у Клубу бошњачког народа у Вијећу народа Републике Српске, гдје су покренуте иницијативе за оцјену уставности и законитости више аката, те заштита виталног националног интереса овог народа.

Поруке које су се том приликом могле чути су управо у смислу "они" и "ми" никако не можемо на зелену грану.

У овом случају "они" су Срби који "нама" Бошњацима ускраћују основна права и то се, према представницима Клуба Бошњака, мора спријечити.

Захтјев да се то спријечи може бити оправдан, међутим срамотно је што је циљ да се привремено запали фитиљ код оних који не знају да у ствари такав захтјев није оправдан.

То је више пута и доказано одлукама суда, али то не спречава бошњачке политичаре да исте механизме поново користе да би се у народу представили као браниоци њихових права.

У Клубу Бошњака не презају ни од тога да народ позивају на непослушност, на непоштовање закона, Устава...

Резултат повећаног обима употребе ријечи ми, они, Срби, Хрвати и Бошњаци... треба на крају да буду освојени гласови. Народ би то требало да зна и да покаже да препознаје ко штити његове интересе, а ко злоупотребљава његове националне осјећаје. Док се то не деси, неће бити ни срећног народа, ни мирне Босне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана