Борба за фотеље

Милош Васиљевић
Борба за фотеље

Још у античкој Грчкој људи су се окупљали на агорама, односно трговима гдје су бирали најбоље међу њима, који су их представљали, а само појединци су имали култ вође и карактеристике лидерства па би се они захваљујући овим особинама дуже и задржали.

“Демос” - народ и “кратија” - владати два су термина који су показали, али и олакшали пут у будућности, пут владавине народа, фер и коректних избора и изборних процеса. Све ово је увод у причу о политичким представницима на нашим просторима, односно на оно што нам слиједи, а то су локални избори и борба за нове мандате. Иако званична кампања почиње мјесец дана прије избора, већ можемо видјети активности политичких лидера, али и збијање редова у мјесним, општинским и градским одборима.

У борбу за престо, тачније трку за градоначелника ићи ће најмање девет па чак и десет од 11 актуелних градоначелника. Први човјек Дервенте Милорад Симић рекао је политици “доста”, иде у заслужену пензију и једини је актуелни градоначелник који сигурно неће бити актер јесењих избора. Већина градоначелника због безброј бенефита поново ће у изборну трку, а захваљујући страначкој машинерији многи од њих би могли и обновити мандате. Кренимо редом, уважавајући подједнако све градове, Бањалука се већ издвојила као најинтересантнија локална заједница. Актуелни градоначелник Драшко Станивуковић убијеђен је у нову побједу, а тврди да то потврђује и испитивање јавног мњења, а како сада ствари стоје на црту би му могла стати некадашња страначка колегиница и лидер Народног фронта Јелена Тривић, уз једног кандидата СНСД-а, а спекулише се да би могао бити директор УКЦ-а Српске Владо Ђајић или актуелни министар финансија и трезора БиХ Срђан Амиџић.

У највећем граду Семберије, у трку би могао поново актуелни градоначелник Љубиша Петровић који ће бити приједлог Градског одбора у Бијељини. У Зворнику, Лакташима и Добоју СНСД ће, како сада ствари стоје, предложити актуелне градоначелнике, баш као и Дарка Томаша када је ријеч о Прњавору, док се у Градишци осим актуелног градоначелника помињало и име министра трговине и туризма у Влади Српске Дениса Шулића. На крајњем југу, тачније у Требињу, биће занимљиво будући да је други по снази политички субјект Листа за правду и ред већ “избацио” свог кандидата, магистра историје Лазара Радана, који ће вјероватно бити најмлађи номиновани у конкуренцији свих градова Српске. 

Стара изрека каже: “Дај човјеку власт па ћеш видјети какав је у ствари” показала се као тачна, а једини репер за политичаре јесу њихова дјела и оно шта оставе иза себе.

Славни филозофи Платон, Сократ и Софокле причали су о идејама, код нас међу градоначелницима нема филозофа, а обичан народ се нада да ће бити мање филозофирања, а више идеја и рада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана