Борба са вјетрењачама

Милијана Латиновић

Становници општина у сливу ријеке Уне не посустају у борби за очување животне средине, али њихова борба све више личи на ону с вјетрењачама јер они који би требало понајвише да засучу рукаве у случају “Трговска гора” не раде готово ништа.

Ни десет мјесеци, колико је прошло од формирања правног тима БиХ за Трговску гору, нема стратегије дјеловања, нити правних корака, што је био задатак тог тима. 

А у тиму милион оправдања и образложења зашто нема стратегије. Од кашњења са достављањем одлуке, кашњења службеника, преко новогодишњих и божићних празника, до пандемије вируса корона.

Тврде да је ово компликовано политичко питање које траје пет или шест година и да је прикупљање документације још у току.

За грађане који свакодневно стрепе хоће ли им на кућном прагу осванути одлагалиште нуклеарног отпада оваква ситуација је недопустива.

Док надлежни у БиХ траже оправдања за нерад, Хрватска полако али сигурно припрема терен да своје намјере спроведе у дјело. Они су већ завршили полугодишњи извјештај истражних радњи на подручју Трговске горе. Иако је став свих у БиХ одувијек да је наведена локација за одлагање нуклеарног отпада недопустива јер се налази уз саму границу у сливу Уне, која је заштићено подручје, конкретних потеза на заштити здравља 250.000 грађана је мало.

Најгласнији су и даље грађани и они који су окупљени у невладиним организацијама и удружењима којима је заштита животне средине број један на листи приоритета. Али њихов глас није довољан. Колико год били истрајни у борби да сачувају своје парче земље поред Уне, не могу сами, не могу без оних који доносе одлуке, пишу стратегије и законе.

Зато је крајње вријеме да се сви они који конце држе у својим рукама пробуде из зимског сна, засучу рукаве и почну да раде у интересу грађана, који ће, уколико се намјере Хрватске обистине, доћи у ситуацију да напуштају своја огњишта. И без тога нас је мало, зар треба да идемо јер је неко одлучио да нуклеарни отпад истовара поред наше дјеце? Да нијемо ћутимо док комшије раде по своме?

Сви они који траже одговоре од надлежних заслужују да знају и заслужују да им се омогући да мирно спавају на свом огњишту. БиХ свим расположивим ресурсима треба да стане у одбрану своје територије и свог становништва, у супротном ће заиста бити претворена у европско сметљиште, и то не било какво, већ нуклеарно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана