Борба са вјетрењачама

Ведрана Кулага Симић

Борба против корупције у БиХ траје колико и сама земља, а заједничко им је то што су неуспјешне и једна и друга.

Ријеч корупција је у само врху најчешће изговорених ријечи на овом подручју. Свако мало можемо да чујемо како је баш борба против те пошасти кључни приоритет БиХ и, другачије речено, "од суштинске важности". У пракси, како се чини, све је само не то јер се махом ради само на опредијељености која остаје мјесецима и годинама мртво слово на папиру.

Класичан парадокс жеље да корупција у БиХ буде сведена на минимум јесте постојање Агенције за борбу против корупције БиХ, која је основана прије неколико годинама, али од тада је углавном само везаних руку могла да посматра развој стања у БиХ када је ријеч о "борби" против корупције.

Агенција је, наиме, формирана у оним данима када је БиХ јурила безвизни режим јер је њено постојање било један од услова за стицање тог статуса. Јасно је да се при тој брзини и у том моменту нису могле посложити све коцкице за ефикасно супротстављање корупцији, али је још јасније да се није смјело допустили да прође седам година да би неко затражио да се ставке, које су Агенцији везале руке, промијене у самом закону којим је дефинисан њен рад.

Двије године им је требало да профункционише руководство, а пет да надлежни схвате да је вријеме да засучу рукаве и да у процедуру коначно упуте измјене закона да би знали, између осталог, шта ће са пријавама у којима се сумња на корупцију.

Није, међутим, само проблем у Агенцији. Проблем је у свима другима који се против корупције "боре" писањем планова и стратегија које, наравно, немају у плану да спроводу у дјело.

То је проблем ове земље - када би радили колико причају о томе, и свијет би нама, на нечему, могао да завиди.

Јасно је да корупција није проблем од јуче и да не може да буде искоријењена до сутра, али то никоме не треба и не смије да буде изговор што се нисмо много мрднули с мјеста.

Измјене и допуне закона о Агенцији би требало ускоро да угледају свјетлост дана, али и прије него што се то догоди  БиХ мора да скрене на пут истинске воље за сасијецање корупције у коријену. У томе је кључ и у томе не смије да буде подјеле на оне који су подобни и оне који нису јер у корупцији, на шта год да се односила, сви су исти.

Корупција је ушла у све поре друштва и то је чињеница, али не смије да из дана у дан прераста у правило понашања јер је то мјесто резервисано, или тако треба да буде, за чист образ и поштен рад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана