Борба са тероризмом

Горан Маунага

Да се борба против тероризма у БиХ претворила у политикантство, види се из тога што Ударна и Оперативна група за борбу против тероризма још нису профункционисале.

Изговор за велики застој у том послу су, као и најчешће, процедуре које треба спровести, али је очито да се ради о томе да у БиХ не постоји политичка воља на свим странама за суочавање с проблемом тероризма онако како то раде све државе свијета.

Чим је послије терористичког напада на Полицијску станицу у Зворнику у Савјету министара отворена расправа о томе да ли је нападач Нердин Ибрић приликом пуцања на полицајце узвикивао "алаху екбер" или не, било је јасно да од професионалног рада неће бити ништа. Жалосно је то што је званичницима у Сарајеву уста у тој испразној расправи морала да затвара Ибрићева мајка кад је јавно и директно рекла да је њен син припадник вехабијског покрета.

Све је тренутно запело у Савјету министара БиХ, гдје се чека сагласност министарстава на предложену листу чланова Оперативне групе која ће тек послије тог ићи на одобравање. Нико не зна када ће та процедура бити завршена. И нико се не пита шта ако би до тада био почињен још неки терористички напад, као што су већ чињени од када је група основана бар на папиру. Сигурно је да оне најодговорније за функционисање Ударне и Оперативне групе не брине таква ситуација јер би, у супротном, тај посао до сада био окончан. А не брине их јер, једноставно, нису предвиђене никакве санкције за оне који су задужени за формирање тих група, у случају да се терористички напад понови, а да оне још нису профункционисале.

Таквима ништа не значи ни то што је у извјештају Стејт департмента о тероризму истакнуто да су Ударна и Оперативна група у прошлој години значајно подбациле пошто задатак координисања рада полицијских агенција ради ефикасније борбе против терориста није извршен. Сигурно је још нешто - у БиХ неће бити праве борбе против тероризма све док за то не буде постојала политичка воља. Ситуација није нимало ружичаста. Док опасност од тероризма сваким даном расте, политичке воље за борбу против те пошасти још нема ни на видику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана