Борба против тероризма

Горан Маунага

Парадоксално и шокантно, али у БиХ која је колијевка данашњег џихадизма, легло за врбовање терориста и прва школа за лидере "Ал-Каиде", не функционише Оперативна група за борбу против тероризма.

То је, дакле, некоме циљ, то некоме одговара а чињеница је и да не постоје стварна одлука, политичка ријешеност ни искрена жеља за супротстављање и рјешавање тог проблема.

Иако је формирана прије неколико година и иако је и након терористичког напада у Зворнику затражено њено хитно активирање, предложени нови чланови, никада није заживјела а камоли радила.

Ко то кочи? Коме одговара то што ова група годинама не функционише?

Одговара људима који су 1992. године у БиХ довели стране борце и формирали одред "Ел муџахедин" у саставу Армије РБиХ, а који и данас имају политичке функције и положаје у свима битним заједничким институцијама.

Одговара онима којима одговара то што Исламска држава у БиХ успоставља тврђаву, упориште у срцу Европе, то што званично у њој има 3.000 терориста-спавача и што је 350 џихадиста из БиХ у Сирији и Ираку. 

Спречавање формирања и рада Оперативне групе за борбу против тероризма одговара онима који подржавају терористички напад на Полицијску станицу у Зворнику кад је убијен један, а рањена два полицајца, онима за које је напад Хариса Чаушевића на Полицијску станицу у Бугојну "мали испад једног рокера", онима који жале што терориста Мевлид Јашаревић није починио веће зло кад је напао Амбасаду САД у Сарајеву.

А то су исти они којима постојање изолованих вехабијских заједница у Горњој Маочи и Ошвама и те као одговара као и то што инструисани младићи по Подрињу јавно показују знакове и обиљежја Исламске државе.

Таква ситуација одговара и онима који су организовали покушај убиства премијера Србије Александра Вучића у Поточарима 11. јула. 

Њима није одговарало то што борба против тероризма треба да буде реализована путем Оперативне групе која дјелује при SIPA све док је на тој функцији био Горан Зубац као истински борац против тероризма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана