Борба против тероризма

Свјетлана Шурлан

И домаће и европске институције схватиле су коначно да се морају озбиљније ухватити у коштац са проблемом тероризма и екстремизма, како у БиХ, тако и на Балкану, али и на територији земаља чланица Европске уније.

У БиХ су повод за то имали још прије много година, али их је додатно раздрмао терористички напад на полицијску станицу у Зворнику у којем је један полицајац погинуо, а двојица рањена.

Надлежни тако сада планирају да у оквиру Тужилаштва БиХ буде формирано одјељење за борбу против тероризма па ће у овогодишњем буџету БиХ бити издвојен новац за те намјене.

За формирање одјељења планирано је око 750.000 марака и то би требало што прије да буде спроведено у дјело ако се мисле спријечити сви “спавачи” у овој земљи у евентуалним крвавим походима.

У сваком случају, неопходно је појачати капацитете свих институција па и Тужилаштва БиХ, како би се могли на адекватан начин супротставити овом глобалном злу.

С друге стране, Европска комисија намијенила је много више новца за спровођење антитерористичких мјера, како на својој територији, тако и у земљама у којима се терористи регрутују и припремају за смртоносне походе.

Укупно са десет милиона евра ЕУ жели да помогне “земљама партнерима” да се ухвате у коштац с тероризмом, сукобима, трговином људи и екстремизмом.

Чињеница која потврђује да је оправдано да се добар дио новца упути на Балкан је свакако то што су скровишта и јатаци терориста у великој мјери на Балкану, првенствено у БиХ, Албанији, Косову и Македонији.

Западни Балкан трн је у оку ЕУ и због оружја које се у великим количинама са овог простора шверцује у европске земље.

Издвајање новца за ове намјене је у сваком случају позитивна ствар када се има у виду обим проблема.

Али, ако се све антитерористичке мјере не почну што прије спроводити, посебно у упориштима терориста, међу којима је и БиХ, сасвим извјесно је да ће се списку терористичких мета, поред Бугојна, Зенице, Сарајева, Витеза и Зворника, придодати још која локација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана