Борба против неповјерења

Жељка Домазет

Да у БиХ нема повјерења у тужилаштво и тужиоце и да многи њихов рад сматрају лошим показала је и анализа која је прављена за потребе Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) како би израдио сопствену стратегију чијим би спровођењем колико-толико то повјерење вратио.

Они који су имали посла са тужилаштвима на било који начин тврде да су тужиоци углавном под снажним политичким утицајем, да се оптужнице припремају траљаво и да је струка потиснута под утицајем којекаквих лобија. Ако само трећина анкетираних тврди да тужиоци раде без политичког или неке друге врсте притиска, онда би то за сваку земљу која жели да и овај стуб власти постави на ноге морао бити аларм за узбуну.

Разматрајући резултате анкете ВСТС је дошао до података да је до неповјерења у рад тужилаца и тужилаштва дошло због чињенице да се процеси безразложно отежу, а нарочито они који се тичу предмета ратних злочина, да се на позиције тужилаца именују недовољно професионални кадрови и да углавном "велике рибе" остају ван домета правосуђа и правде. Сви ови налази довели су до усвајања стратегије чијом би имплементацијом требало да буду створене претпоставке за професионално поступање према оштећенима и свједоцима, осумњиченима и оптуженима, адвокатима, вјештацима...

Руку на срце, Стратегија и није лоше замишљена, али у овој земљи смо до сада имали напретек којекаквих стратегија за рад тужилаца од којих ниједна није дала очекиване резултате. Стога је мало вјероватно да ће и ова бити изузетак, када се има у виду све оно што је у овој земљи погазило и професију и професионалан однос.

Правосудни стандарди, када је ријеч о тужилаштву и тужиоцима (част изузецима), су изгледа већ одавно отјерани. Аларм за узбуну у свему овоме је и чињеница да ниједан главни тужилац БиХ до краја није издржао мандат и да није ријеткост да се против првог човјека Тужилаштва ове земље воде којекакви процеси.

Не буду ли се у овој земљи што хитније предузеле озбиљне мјере и резови када је о тужиоцима и уопште о правосуђу ријеч, правда ће бити само пуки сан, а јавност ће бити забављана којекаквим политичким процесима без основа на шта ће се трошити и новац и вријеме.

И даље ће се доносити којекакве стратегије унапријед осуђене на пропаст и на крају ће се само моћи констатовати како су нас знање и професионализам већ одавно напустили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана