Борба на шинама

Драгана Орловић

Све је почело захтјевом жељезничара, којима је дозлогрдило, како кажу, да раде за плате од 450 до 600 марака и за повишицу од 10 одсто, што је у просјеку 50 марака по раднику, па су 7. јуна ове године на пола сата обуставили рад.

Штрајк упозорења.

Осим повећања плата, затражили су тада и потписивање колективног уговора и правилника о систематизацији, како би знали ко ће и под којим условима добити отказ.

Нису им испуњени захтјеви, па се цијела ситуација у “Жељезницама РС” озбиљно захуктала. 

Представници шест од осам синдикалних организација које дјелују при том предузећу поднијели су у сриједу и дуго најављиване кривичне пријаве против управе тог предузећа из 2012. године и тадашњег Надзорног одбора, због несавјесног пословања и нанесене вишемилионске штете. Пријаве су поднесене су Окружном тужилаштву у Добоју, а из синдиката су појаснили да се односе на исплату топлог оброка и регреса, као и закључивања низа штетних уговора.

Очекују да ће те пријаве и послије седам година имати ефекта, јер њихова борба за радничка права тек почела, а неизвјесно је до када ће трајати.

И како ће завршити, јер су радници ЖРС већ дуго времена незадовољни својим положајем.

Упориште и подршку жељезничари су добили од Конфедерација синдиката РС, која је отворено стала иза њих и поручила добојском Окружном тужилаштву да хитно поступи по поднесеној кривичној пријави синдикалних организација.  Најављена је “бурна јесен”, обојена борбом за остваривање радничких права.

Борбом, која се изгледа неће задржати само на шинама, већ озбиљно пријети да пређе и на улице. Ниједан проблем не треба рјешење са улице.

Увијек је сретнији избор дијалог и договор.

Ако га је могуће реализовати. Садашње руководство “Жељезница РС”, радници, представници синдиката и ресорног министарства морају разговарати и заједнички покушати пронаћи излаз из новонастале ситуације. То им је обавеза, коју треба што прије да испуне.

А на тужилаштвима и судовима је да утврде и одлуче ко је одговоран за штетне уговоре и незаконите радње у том предузећу и какве посљедице ће сносити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана