Борба на два фронта

Ведрана Кулага Симић

Предизборна трка за гласове у општинама и градовима у Републици Српској улази у завршну фазу и за неколико дана би требало да буде познато, барем прелиминарно, коме су суграђани указали повјерење и коме су препустили кључеве својих локалних заједница.

Овогодишњи изборни циклус по много чему се разликују од свих ранијих. Као прво, бирачи ће први пут на биралишта у новембру, а не у октобру, како су навикли. И од одлуке о помјерању је готово све и почело. Махом наопако.

Ни сама ова година није као претходне. Пандемија вируса корона заузела је цијели свијет. На готово свим земаљским адресама траје битка са “ковидом 19” и даље нема назнаке када ће бити окончана. Нити како ће завршити.

Ситуација је забрињавајућа и у Српској, па и цијелој БиХ. Упркос апелима са свих страна, многи још нису схватили да се морају бити поштоване мјере да бисмо са што мање губитака изашли из свега овога, да би у идућој години могли да се боримо више са економским, а мање са здравственим проблемима.

Добар дио тих и свих других борби за бољу и сигурнију будућност грађана Републике Српске на свим пољима биће у рукама оних којима управо сами бирачи дају највеће повјерење. Они у које суграђани највише вјерују.

Пандемија је увелико промијенила начин борбе за гласове на овим локалним изборима. Кампања се махом “преселила” на интернет. Море кандидата на тај начин лови потребне гласове да би се домогли градоначелничке или начелничке фотеље или мјеста у локалним скупштинама.

Сви они који су се колико-толико активирали у кампањи редом обећавају да ће подићи привреду, спасати радна мјеста и отворити нова, да су једини који имају визију боље будућности и једини који имају снаге за то. Да само они могу зауставити одлазак младих и сачувати породицу. А добар дио њих не зна да је, што би народ рекао, дошао или пошао.

С друге стране имају и они који су само попунили листе. Који су добили тај број само да би локални одбор могао да има потребан број кандидата или поштовао пожељне цифре, када је ријеч управо о младима и женама. Њих је тако незавидан број.

Наравно, има кандидата који заиста желе и увјеравају да могу упалити нове моторе, који су пријекопотребни многим општинама и градовима у Српској, али ће на крају пресудити они који су сваки дан са њима, који их гледају и уживо и на плакатима гдје год се окрену.

Како се изборни дан ближи, тако се и кампања, ма каква била, захуктава. То у овом моменту, у оваквој епидемиолошкој ситуацију, може бити опасно и управо би кандидати на изборима, којих није мали број, требало да стану и да обећају да ће дати све од себе да не би допринијели додатном кварењу, ионако, лоше здравствене слике.

Битка за гласове је за њих увијек битна, али је, како и сами истичу, здравље је на првом мјесту. Посебно у овој, нажалост, не изборној, већ “ковид” години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана