Борба још траје

Милијана Латиновић

Вирус корона је и даље ту међу нама. Није прошло и ко зна када ће да прође и зато морамо бити одговорнији неко икада. Себи и онима који су нам најдражи дугујемо бар толико да се чувамо, да носимо маске и избјегавамо било каква окупљања, јер борба још траје.

Да је опрезно и одговорно понашање неопходно свакодневно нас упозоравају подаци о броју заражених и преминулих.

Иако смо прошло прољеће углавном посматрали са балкона и кроз прозор гледали како се смјењују годишња доба, мало-помало живот се почео враћати у нормалу.

Након новембра, када је здравствени систем био пред пуцањем, сви смо продисали. Међутим, неодговорно понашање појединаца поново нас враћа неколико корака уназад и то баш сада када се свјетло на крају тунела назире, када нам стижу вакцине и када имамо ново оружје против “ковида 19”.

Због неодговорних појединаца који не презају од заразе и проводе се по угоститељским објектима поново се пуне болнички кревети и чини се да овој борби нема краја. Као да се стално враћамо на почетак.

Незамисливо је да дјеца и даље наставу похађају на скраћеним часовима, да сједе сама без друга у клупи, а да неодговорни појединци лумпују до зоре. Незамисливо је да здравствени радници већ годину немају ни дана слободног времена за себе и своје породице, да немају радно вријеме јер су 24 часа уз пацијенте, да падају од умора, а да са друге стране њихови суграђани славе 8. март, рођендане, пунољетства.

Олако заборављамо да и даље постоје они који се на респираторима и кисеоничким маскама боре да удахну, да је у овој борби изгубљено више од 2.000 живота и да би свако од нас сутра могао да се зарази.

Жалосно је што о тим стварима многи мисле тек када се неко њима близак или они сами заразе. Корона журке о којима слушамо свакога дана руше све напоре медицинара и све оно што су надлежне институције предузеле да из ове мукотрпне борбе изађемо као побједници. 

Непромишљена окупљања и славља угрожавају и процес вакцинације, стављају нам тегове на ноге и не дају да трчимо даље ка циљу, ка побједи.

Морамо се освијестити и помоћи једни другима да све оно што нас је снашло издржимо и из борбе изађемо здрави и спремни за велика путовања, дружења и славља.

До тада не преостаје ништа друго него да будемо одговорни и опрезни јер само тако ћемо успјети да помогнемо и себи и људима око себе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана