Борба још траје

Милијана Латиновић

Вирус корона је и даље свуда око нас. Нису га убиле високе температуре иако смо у марту, када су се појавили први случајеви заразе у Српској, сви жељно ишчекивали љето помно слушајући оне који су тврдили да корона нема шансе да опстане кад угрије.

Тај сићушни невидљиви непријатељ који је блокирао цијели свијет ипак нас је све демантовао и преживио и раст живе изнад 35. подиока у термометру. До кад ће бити тако, нико са сигурношћу не може рећи.

Очигледно је да, иако су мјере донесене на почетку пандемије ублажене, борба не престаје. Корак по корак, све се почело враћати у стање какво је било прије појаве “ковида 19”. Већина рестриктивних мјера је укинута, али су опрез и одговорност остали.

Осим највиших републичких институција које су доносиле мјере и рјешавале један по један проблем који је искакао како је пандемија одмицала, у коштац са короном ухватиле су се и локалне заједнице, које су ту борбу скупо платиле.

С циљем сузбијања ширења вируса корона из локалних каса искеширани су милиони марака. Новац је углавном трошен на обезбјеђење средстава за дезинфекцију, набавку респиратора, дезинфиковање јавних површина, помоћ здравственим установама, али и сиромашном становништву.

Највише новца усмјерено је ка опоравку привреде која је због “ковида” пала на кољена. Нема предузећа које није бар на дан или два било принуђено да заустави погоне, или бар смањи обим пословања, јер и тамо гдје није било заражених, било је оних који су због контаката са “ковид” позитивнима морали у изолацију. Осим тога, привреда није могла да функционише како треба јер су због короне стали и ино-партнери.

Захваљујући подршци која је почела стизати и са локалног и са републичког нивоа, сачувана су радна мјеста и спријечен лошији сценарио који би нас задесио да је направљена и најмања грешка у корацима. Помоћ је стизала у нашу Републику и од пријатеља из Србије, Русије и Кине. Прискочили су у помоћ сви који су могли. Без обзира на то што је слика за нијансу ведрија него у марту и априлу, број заражених варира из дана у дан и подсјећа да рат против короне није завршен.

Понеку битку смо можда и добили, али не смијемо ни на тренутак заборавити на опрез, прање руку, маске и растојање јер то је једини лијек док не стигне вакцина. У супротном, све што смо до сада постигли пашће у воду. Остати здрав, у овом случају и негативан, мора бити број један на листи приоритета, јер борба још траје.

 

 


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана