Борба без предаха

Милијана Латиновић

Прошле су скоро двије године откако се вирус корона појавио у кинеском граду Вухан, који је у тренутку ширења заразе изгледао као град духова. За веома кратко вријеме Кинези су челичном вољом савладали сићушног непријатеља. Пусте и сабласне улице веома кратко биле су свакодневица у кинеској провинцији у којој се налази Вухан. Журке на отвореном су се вратиле и готово да нико више и не помиње тај епицентар пандемије.

 

С друге стране, код нас и даље траје борба без предаха. Само на тренутак, током љета удахнули смо пуним плућима. Корона бројеви дивљају из дана у дан, а за свега десет дана октобра битку са опаком болешћу изгубило је 189 обољелих, од којих је 13 било у трећој или четвртој деценији живота.

И док су “ковид” амбуланте из дана у дан пуније и обољели у редовима чекају преглед и неопходну терапију, на вакциналним пунктовима гужве су права ријеткост. С једне стране, тврде љекари, има оних који се распитују за трећу дозу вакцине против вируса корона јер желе да учине све што је у њиховој моћи да заштите себе и своје најмилије.

С друге стране, међу младима је велики број оних који за имунизацију неће ни да чују. Из дана у дан обољелих је све више, преминулих такође. Љекари тврде да су они са најтежом клиничком сликом махом невакцинисани. Међутим, ни црни корона бројеви ни то што након 19 мјесеци сви имамо некога ко се борио са овом болешћу или познајемо некога коме је корона узела најближе некима напросто не долази до свијести.

Окупљања у великом броју без маски су, изгледа, сасвим у реду, неношење маске приликом уласка у продавнице и јавни превоз такође. Многи су се опустили до те мјере да се понашају као да је вирус нестао. А није, нажалост. Најбоље то знају породице оних који бију битку за сваки удах у некој од болница широм Републике. Осим што брину јер њихови најмилији дишу искључиво уз помоћ маске, респиратора или вјештачких плућа, стрепе и да ли ће осванути јутро када у болницама више неће бити кисеоника јер, нажалост, политика је гласнија од медицинске струке. И док Кинези дишу пуним плућима, код нас су којекакве теорије завјере главна тема о којој сви све знају. Послије толико мјесеци борбе ми имамо двоцифрене бојеве преминулих на дневном нивоу.

Постало је потпуно бесмислено понављати да је неопходно поштовање мјера зарад здравља сваког појединца. И даље је невјероватно да појединци оправдање траже у томе што неко други не поштује мјере, па неће ни они. Ничији немар не би смио бити оправдање. Наставимо ли једни другима тјерати инат, пред нама ће бити још много таласа и којекаквих сојева вируса који се очигледно храни нашим немаром и неодговорношћу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана