Боравишна такса

Марина Чигоја
Боравишна такса

Због неплаћања боравишне таксе Република Српска годишње у просјеку губи између 250.000 и 300.000 марака.

Тако кажу званични подаци. Међутим, ако се овоме дода непријављивање гостију, односно "сива економија" у туризму, долазимо до цифре која је знатно већа од поменуте.

Према процјени Министарства трговине и туризма РС, али и свих релевантних фактора у туризму, најмање 30 одсто промета у туризму спада у "сиву економију".

Неплаћање боравишне таксе и непријављивање гостију представљају још један од удара на буџет Републике Српске.

Тиме су директно оштећене општинске и Туристичка организација Републике Српске, али и развој туризма Републике Српске уопште.

Како туризам промовисати, како га поспјешити, без новца, питање је са којим се сусрећу запослени у туристичким организацијама.

С друге стране, како "илегалном" боравку у Српској стати у крај и ријешити овај проблем, чини се, за сада нико не зна. Покушаји постоје, али за сада нису дали добре резултате.

Да се плаћање таксе махом избјегава, показују и подаци Републичког завода за статистику, према којима је у РС у 2009. години остварено 564.091 ноћење, док је према уплатама боравишне таксе остварено 384.890 ноћења.

Разлика у ноћењима је очигледна, у новчаном износу још очигледнија. Само прошле године због неплаћања таксе изгубљено је 280.000 марака.

И тако из године у годину. И тако ће и бити. Све док надлежни не почну да раде свој посао и контролама и кажњавањем натјерају угоститеље у Српској да своје обавезе испуњавају.

Стање у овој области се може поправити одлучном акцијом Пореске управе РС, која ће бити усмјерена на наплату боравишне таксе обвезницима који је нису платили, или су је платили у умањеном износу у односу на укупан туристички промет.

Осим контрола, потребно је обезбиједити и информативни систем у туризму, путем којег ће се увезати сви туристички субјекти и на тај начин боље координисати.

Такође, један од начина побољшања стања у овој области могао би да буде промјена прописа у погледу кретања и боравка странаца и начина њиховог пријављивања надлежним органима. Познато је и да у Српској егзистира значајан број нерегистрованих објеката, који онемогућава увид у стварно стање о броју долазака и ноћења туриста.

Све се то може ријешити, само ако се заиста жели.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана