Боравак под лупом

Ведрана Кулага Симић

Служба за послове са странцима и лани је имала пуне руке посла. Границу БиХ прешли су многи странци да би обавили пословне обавезе, школовали се, показали хуманост на дјелу, али је било и оних чији циљ био да, када дођу, не оду из БиХ а и оних који су се бавили мутним пословима.

Пут у једном правцу водио је углавном преко давања лажних података, склапања фиктивних бракова, а њиме су, што је посебно забрињавајуће кренули и поједини преступници.

Надлежне службе одбиле су само током прошле године око 180 захтјева странаца који су затражили привремени боравак на територији БиХ. Под лупом је завршило више од 14.000 лица за које је било потребно додатно провјерити ко су, шта су и шта ће у БиХ. Које су им намјере и да ли и какве кују планове. Који су њихови путеви и крајњи циљеви.

Страх од радикалног исламизма подигао је љествице опреза у БиХ. И то са разлогом и треба држати очи широм отворене да би што мање оних са злим намјерама што прије били откривени и враћени одакле су кренули. Да треба бити на сталном опрезу, појачавати провјере захтјева за одобрење/продужење привременог боравка показало се и прије неколико дана када су откриле четири особе за које је утврђено да опасност по БиХ, а долазе из Њемачке, Турске и Аустрије.

Надлежни морају да воде рачуна о томе да ли странци, којима је одобрен привремени боравак, дане у БиХ користе онако како су и пријавили или се иза завјесе дешавају неки други послови који могу да наруше безбједност ове земље.

Привремени боравак одобрен је лани за више од 4.700 странаца, ново зелено свјетло за останак на територији БиХ добило их је скоро 6.300, а "рампа" је постављена за 179 захтјева за одобрење или продужење захтјева. Односно у просјеку по 15 мјесечно.

Безбједносне институције ове земље морају да буду на висини задатка и не смију, ради безбједности свих грађана ове земље, да допусте и најмање пропусте. Сваки захтјев за одобрење или продужење привременог боравка мора да буде детаљно "скениран", да прође и "сито и решето" и да не затаји нико ништа у ово вријеме које сваког дана опомиње на нове пријетње и опасности.

Врата ове земље треба да буду отворена, али за оне чије намјере нису лоше и не представљају опасност по безбједност. Овим првим треба отворити врата и пожељети добродошлицу, а онима који спадају у другу групу, и ако су нажалост већ крочили на подручје БиХ, показати излаз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана