Борачки додатак

Жељка Добрић
Борачки додатак

Протеста бораца у Републици Српској неће бити, договорили су се јуче представници Борачке организације РС са представницима власти.

Борачки додатак, према том договору, биће исплаћен најкасније до 18. фебруара, а накнаде за одликоване борце од 2.600.000 марака, већ су, како је раније и обећано, исплаћене.

Иако борачки додатак неће бити исплаћен баш оног датума када су борци захтијевали, разлога за задовољство имају сви - борци, јер су успјели да остваре своја права, али и власти РС које су показале да не желе неспоразуме са борцима. Задовољни неће бити једино они који би у Бањалуци жељели да виде немире и нестабилност, јер се, на њихову жалост, борачки додатак исплаћује на вријеме, а власти РС показују да брину о својим становницима.

Предсједник РС Милорад Додик истакао је да је БОРС једна од најважнијих организација за стварање и очување Српске и да је спреман да истинским борцима увијек искаже своје пуно поштовање и да се извини ако је кога евентуално повриједио.

С друге стране, нагласио је да "није спреман да се извињава било ком шпекуланту који користи права борачке популације, а да то не заслужује". A таквих је, нажалост, било поприлично.

С друге стране, чињеница је и да је РС у економској кризи и да је због немогућности исплате додатка прије Божића, како је то ранијих година било правило, и дошло до тензија на релацији БОРС - власт РС.

Ипак, на крају се показало да без толеранције и добре воље и једних и других договор није могућ, и да у оваквим моментима пријетње и тензије треба оставити по страни.

Такође, треба имати у виду и чињеницу да закон ни у једном моменту није прекршен и да је актима Владе РС прецизирано да се борачки додатак исплаћује крајем првог квартала.

Иако тај рок, све ово вријеме није био ни споран, радује ипак чињеница да је послије неколико тешких изјава рјешење пронађено и прије него што је то законом предвиђено и да, барем за сада, од протеста нема ништа.

Радује и то да је и нова Влада РС најавила да ће, као и раније, помагати борцима. Наравно, оним правим и оним који заиста заслужују права која им припадају. За њих ће се увијек наћи рјешење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана