Бонелова истина

Мирослав Филиповић
Бонелова истина

Издвојено мишљење судије Ђованија Бонела, у којем је наведено да би пресуда Суда у Стразбуру могла да доведе до новог рата у БиХ, изазвало је контроверзе у домаћој и међународној стручној и политичкој јавности.

Која су то питања "дубоко узнемирила" Бонела у ситуацији у којој сви говоре о неопходности усклађивања Устава БиХ с међународном и европском конвенцијом о људским правима и слободама због дискриминације мањина у земљи?

Наравно, и Бонело дијели мишљење већине судија о значају недискриминације у обезбјеђивању изборних права, али признаје да не може подржати Суд који "сије идеале, а жање крвопролиће".

Уочио је да Суд "није утврдио да ризик од грађанског рата, избјегавање покоља или очување територијалног јединства има довољну друштвену вриједност да оправда извјесна ограничења права Сејдића и Финција".

Бонело констатује да пресуда против БиХ у случају "Сејдић Финци" у цјелости руши и "развргава" Дејтон као међународни споразум и храбро пита јесу ли права двојице апликаната да се кандидују на изборима тако неограничена и приморавајућа да "пониште мир, безбједност и јавни ред уведен за цијелу нацију – па чак и њих саме".

Осим Бонела, на суштину пресуде примједбе је имала и судија Љиљана Мијовић из БиХ, која је навела да је Суд "омануо у анализи историјске позадине и условима у којима је Устав БиХ донесен", као и да би промјене у структури политичких институција земље могле довести до подгријавања озбиљних тензија.

Посебно је интригантна и Бонелова теза да би у изопаченој ситуацији у БиХ остваривање мањинских права на овај начин могло бити узрок рата и дестабилизације националне равнотеже.

Додамо ли овим стручним аргументима радикалну вољу бошњачких политичара за дрским одбацивањем Дејтона и прекрајањем уставног уређења, у чијој сржи је жеља за апсолутном бошњачком доминацијом у земљи, није тешко закључити да би ова пресуда из добрих намјера, ипак, могла да отвори Пандорину кутију.

Свакако да највиши правни акт ове земље мора бити усклађен с највишим међународним конвенцијама о људским правима и слободама, али Бонело потпуно оправдано констатује да у овој "изопаченој ситуацији" Суд није смио да донесе пресуду која руши Дејтон и мир који је на њему тешком муком заснован, јер би њено спровођење могло да доведе до много ружних расплета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана