Бомбе

Милијана Латиновић

Поруке обојене мржњом и пријетњама протеклих дана затрпале су и-мејл адресе основних и средњих школа у Републици Српској, а потом и Универзитетског клиничког центра РС у Бањалуци.

 

Анонимни пошиљаоци пријетили су и БН телевизији, појединим институцијама у Сарајеву и Мостару, а поруке у којима је писало да ће дићи у ваздух невјернике, побити српску дјецу и томе слично улијевају огроман страх и зебњу. Неке су чак окарактерисане и као тероризам.

Исти сценарио имали смо прилику да видимо прошлог мјесеца и у Србији, гдје су такође из дана у дан стизале дојаве о подметнутим бомбама у школама, а потом је запријећено и образовним установама у Сарајеву.

Да онима који шаљу такве поруке баш ништа није свето и да се не обазиру ни на шта, најбоље свједочи чињеница да су се осмјелили да запријете и тек рођеној дјеци у највећој здравственој установи у Српској.

Зашто? Због чега? Шта су и коме скривиле тек рођене бебе?

Наравно ништа, али то онима који сију страх није ни важно. О колико болесним умовима је ријеч јасно је чим се прочитају пријетеће поруке које су послали.

Осим тога, јасно је и да иза таквих монструозних поступака стоје дани и дани припреме, сакупљања контаката, јер тешко да бисмо за ноћ могли да нађемо и-мејл адресе више од 400 школа у Српској чак и да их тражимо с најбољом намјером.

Уколико упишете назив већине основних и средњих школа на “Гугл” претраживачу, мораћете се добрано потрудити да дођете до и-мејл адресе. Почесто оне нису наведене и нису лако уочљиве.

Неке школе немају ни интернет страницу, тако да нимало није једноставно доћи до контакта. Болесним умовима који су спремни на све и свашта очигледно није било тешко да траже и копају само да би плашили недужну дјецу, њихове родитеље и наставнике.

Иако се у свим тим ситуацијама испоставило да су дојаве о постављеном експлозиву биле лажне, немогуће је остати нијем. Немогуће је не запитати се ко је спреман на такав потез и због чега.

И ко зна на чијој ће адреси већ сутра осванути порука сличног садржаја и колико ће уопште времена требати надлежнима да уђу у траг пошиљаоцима и да их адекватно санкционишу. На та питања нико не може прецизно да одговори, баш као ни на оно зашто се Српска нашла на мети оних који сију страх и мржњу.

Све оно што не ваља долази нам са запада, а ми смо почесто слијепи крај очију и лако прихватамо све и свашта. Због оваквих ситуација надлежни би морали у коријену да сасијецају те пошасти. +++

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана