Боловање по наруџби

Драгана Орловић

Док велики број становника Републике Српске који нису запослени једва крпи крај с крајем и тражи било какав посао, један дио радника пронашао је начин да не ради, али да заради. Одлази на боловање.

Подаци Фонда здравственог осигурања РС показују да су послодавци ове године за 138 радника који су били на боловању затражили провјеру њиховог одсуства са посла, и да је у пет случајева утврђено да та боловања нису била по прописима.

Ипак, оно што је интересантно јесу разлози због којих су поједини радници одлучили да измисле неку болест и не долазе на посао.

У Унији удружења послодаваца Републике Српске тврде да су појединци отварали боловања у вријеме сјетве или жетве како би завршили своје пољопривредне радове, други да би продавали стоку, а трећи да би додатно зарадили на тамо неком другом и боље плаћеном радном мјесту.

Најинтересантнији је случај човјека који је за 18 година стажа, сваке године по седам-осам мјесеци био на боловању и на посао долазио само по потреби, тачније, како би добио одређене накнаде.

Сви ови случајеви отварају и један други проблем, а то је чињеница да се код појединих љекара у РС боловање може добити по наруџби, а његово трајање изгледа зависи искључиво од жеље поручиоца. Радници сигурно нису сами себи боловање прописали, а ни одобрили.

И док послодавци упиру прсте у несавјесне раднике, не треба занемарити ни све те стручне комисије које та боловања потписују.

Санкције треба да постоје са све.

И на крају, поставља се питање шта је са свим оним људима који заиста болују од хроничних и тешких болести, оних којима су боловања неопходна да би могли да без проблема иду на прегледе, лијечење и контроле.

Они не смију да испаштају због тога што појединци користе болест као изговор да не би дошли на посао. Из тог разлога треба већ једном стати у крај онима, који су здрави на боловању.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана