Боловања

Тања Шикањић
Боловања

Радници у Републици Српској због болести прошле године нису радили чак 1,7 милиона радних дана, а у просјеку су с посла одсуствовали 12,3 дана. Према подацима Фонда здравственог осигурања РС од око 290.000 запослених у Српској сваки мјесец је у просјеку на боловању било око 10.000 радника. Статистика открива и да на 100 радника два запослена дневно одсуствују с посла.

Иако у поређењу са земљама региона ове статистике, наводно, нису забрињавајуће, јер су радници у сусједним земљама много чешће користили боловање, нема сумње у то да су послодавци имали огромне трошкове због одсуствовања радника са скоро два милиона радних дана.

Статистике су показале да су неупоредиви подаци о броју дана које су радници у РС користили за боловање у односу на запослене у Хрватској и Србији гдје је та цифра за неколико десетина већа и у том смислу су наши послодавци ипак у предности. Док радник у Српској, због боловања годишње у просјеку одсуствује седам дана с посла, што је приближно Њемачкој, гдје радници просјечно због боловања на посао не долазе дан дуже, у Србији тај број износи 25. Ипак, послодавци тврде да се РС у том смислу не може поредити са другим земљама које имају много више радника.

Много већи проблем свакако представљају радници који нису пријављени и који због тога уопште немају право на плаћено боловање. Када би се постојећим статистикама додали и подаци о одсуству с посла због болести радника који раде на црно, сигурно би бројке биле драстично веће.

Да наши радници изгледа на боловање иду само када заиста морају, показује и то да је у првих девет мјесеци ове године Фонду здравственог осигурања за провјеру оправданости боловања поднесено свега 55 захтјева, а да у контролама које су спроведене ипак нису утврђене злоупотребе. Наравно, радницима се никако не исплати да због неколико дана боловања добију знатно мањи мјесечни приход, поготово ако се има у виду да су плате у реалном сектору једва довољне да се састави крај с крајем.

Све у свему, боловање се, ако заиста није оправдано, не исплати никоме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана