Бољи живот

Ведрана Кулага Симић

Ово поднебље муку мучи са бројним проблемима који вуку коријене још из ратних деведесетих година, а можда и од раније, и све указује на то да ће морати проћи доста времена да бисмо имали далеко бољу слику на локалу и на свим другим нивоима власти, а тога не мањка у БиХ.

Нема локалне заједнице у Републици Српској у којој теку мед и млијеко или у којој цвјетају руже. На свим адресама велики број грађана с тешком муком успијева, како зна и умије, да споји почетак и крај мјесеца, да нађе пристојан посао и да може да се “кући”, односно прави свој кров над главом.

Милиони и милиони марака протеклих година су се слили у локалне касе, било да кроз стране пројекте и донације или оне које је финансирала власт у Републици Српској и Србији. Изграђени су километри и километри нових путева, постављена улична расвјета, обновљене болнице, школе, изграђени вртићи и друштвени домови те спроведени у дјело бројни други пројекти, а све с циљем како би се градио бољи живот на свим адресама.

Нови пројекат покренула је и Влада Српске. Свима локалним начелницима и градоначелницима остављен је рок до краја августа да скроје добре идеје и докажу да је то заиста потребно њиховим суграђанима да би направили корак ка крајњем циљу, а то је уређеније друштво и бољи живот о којем сви маштају и према којем се крећу.

Међутим, истина је да би сви далеко даље догурали и били данас далеко ближе том циљу да су сви истински дали све од себе на том путу. Свједоци смо готово свакодневних политичких “ратова” у бројним срединама које се воде на релацији власт-опозиција. То и не би било толико лоше да је у тим “ратовима” аргумент за бољи живот кључно оружје, али није и то је оно што поједине локалне заједнице држи на леру или чак вуче ка амбису.

Те представе и ниски ударци у локалним заједницама сигурно су и један од окидача, односно кап која прелива чашу након чега многи пакују кофере и на све начине покушају да се домогну европског тла јер им све говори да те политичке препирке никада неће престати и да ће општи интерес тешко да побиједи онај лични.

Сви локални функционери морају да се тргну и уозбиље, а посебно они који су до сада, у овом мандату, личне интересе и фрустрације стављали на прво мјесто јер за то нису ни изабрани ни именовани на постављени. Посао им је да граде добре односе на свом и сваком другом терену како би поправили имиџ свог града или општине, отворили што више радних мјеста, привукли добре инвеститоре, обновили старе, а направили још доста путева, мостова и бројних других пројеката те њима потврдили да цијене жртву погинулих и несталих бораца и цивила у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату.

Мисија локалних и свих других функционера у Републици Српској јесте да буду покретачи, а не кочничари развоја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана