Бољи живот

Милијана Латиновић

О демографској обнови Републике Српске прича се већ мјесецима. И добро је да је та тема пробудила интересовање свих, јер дјеца су будућност нације и једина гаранција останка и опстанка Републике.

Негативан природни прираштај који је лани заобишао само Бањалуку и Источно Сарајево упалио је аларм код надлежних институција. У креирање мјера демографске обнове укључили су се сви, стремећи ка истом циљу, да младе подстакну на останак у Српској и оснивање породица.

Мјере, међу којима се издвајају повољни кредити за младе брачне парове, матерински додатак, али и петнаестодневно плаћено одсуство за очеве звуче охрабрујуће.

Међутим, тај први корак, колико год био добар, не смије бити и једини. Надлежни морају убрзати процедуре и што прије ријечи спровести у дјела, јер само причати није довољно. Свима нам је јасно да се у Српској догодине неће заљуљати више колијевки само због мјера које су представљене. За то је ипак потребно много, много више.

За пет година број становника смањио се за више од 23.000. На руб опстанка довеле су нас разне кризе, од економских до социјалних и тако у круг. Вријеме наших бака које су упркос тешким условима рађале и по десеторо дјеце прохујало је с вихором, што потврђује чињеница да се данас на прсте могу избројати парови који одлуче да имају троје, четворо или више дјеце. Умјесто да дјечији смијех испуњава учионице, школе се сваке године затварају.

Млади се све теже одлучују на заснивање породица и потомство остављају за неке боље дане, тјешећи се да има времена.

Сигуран посао, солидна плата и стан за већину су предуслов да би се уопште одлучили на склапање брака и формирање породице. И док млади сањају неки бољи живот, да се након година школовања запосле у струци и имају плату од које ће моћи живјети и хранити породице, надлежни по ко зна који пут не могу да се договоре око износа најниже плате.

И док свако тјера своје, они који би требало да стају на “луди камен” и рађају дјецу, увелико пакују кофере за Њемачку. Жалосно, али истинито. Српска нема више времена за чекање, анализирање и писање стратегија. Куцнуо је час да се у борбу против бијеле куге крене одлучније, јаче и конкретније.

Нови индустријски погони, радна мјеста, поштовање радничких права и стабилнија политичка ситуација сигурно би колико-толико поправили тужну демографску слику. Они који кроје мјере демографске обнове треба то да имају на уму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана