Боља будућност

Ведрана Кулага Симић

Цијели свијет још води битку са вирусом корона који, како све указује, нема намјеру да се повуче и нестане заувијек. Ријешио је да остане, а ми и даље, и након године борбе, још немамо право оружје у својим рукама.

Иако је у употреби неколико вакцина, иако је имунизација становништва почела, у одређеним фазама широм планете бројеви и даље упозоравају на опрез ако желимо да извучемо живу главу из ове пандемије која из дана у дан опомиње, иако има доста нејасноћа које испливавају на површину.

Наша дужност и обавеза јесте да се издржимо још мало, да поштујемо мјере које су на снази како бисмо избјегли ново закључавање, јер је велики упитник изнад главе да ли бисмо га, односно да ли би ова наша привреда успјела да то поново преживи и стане на чврсте темеље.

Како не би дошло до тога, мјере су ту и једноставно морамо да схватимо да су за сада, можда, чак и најбоља заштита. Ако смо издржали годину, можемо још мало док не почнемо са масовнијом вакцинацијом или док не стекнемо већи степен колективног имунитета на вирус.

Кључни задатак, у којем играмо велику улогу, је да завршимо ово поглавље у историји човјечанства са што мање жртава. Ако већ морамо да бројимо, нека то буде што више опорављених од “ковида”, а не да сабиремо мртве од ове болести кад их, мимо короне, имамо на претек.

И овај пут, макар он био хиљадити по реду, није згорег поново позвати све да се придржавају мјера ако већ одређени дио популације нема мјеру да се у скоријој будућности вакцинише.

Морамо остати још мало одговорни како бисмо сачували себе и све око себе, и да бисмо коначно затворили ова врата ужаса и отворили нова која воде у бољу и здравију будућност.

С друге стране, док траје цјелодневна борба за животе, морамо имати на уму да постоје и други проблеми и да их пандемија није угасила, већ да их је само гурнула у страну или под тепих. Иако се махом прича о вакцинама, ефикасности, нуспојавама, донацијама и о томе како до њих доћи, земље, а посебно БиХ, морају да одржавају везе са иностраним партнерима како инвестициони токови не би били прекинути и како би започели нове од којих бисмо и ми, и неки око нас, имали користи.

Један од таквих је планирани аутопут од Београда до Сарајева и обрнуто, од Сарајева до Београда.

Тај пројекат на западном Балкану био је једна од кључних тема на састанку чланова Предсједништва БиХ и турског предсједника, који је обећао помоћ те земље у његовој реализацији и послао поруке да морамо заједно радити и да свако треба да уважава свакога.

Крај тешком периоду у којем смо већ дуго, на многим стазама, не назире се. Нама преостаје да заједно радимо, да се заједно боримо за сваку вакцину, за сваки живот и за бољу будућност свих нас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана