Болести срца

Драгана Орловић

Кардиоваскуларне болести најчешћи су узрок смртности у Републици Српској, и то већ дуже вријеме. Свакодневно се деси шест до седам инфаркта миокарда, а само прошле године, ако је вјеровати суморним статистикама, болести срца биле су узрок чак 47,2 одсто од укупног броја смртних случајева.

Исти случај је и у земљама у окружењу, али и цијелом свијету, гдје од ове болести годишње умре око 17,3 милиона људи. Процјењује се да ће овај број расти и да ће до 2030. године 23 милиона људи умирати од болести срца и крвних судова.

Стрес, нездрава исхрана, недостатак физичке активности, пушење, повишен крвни притисак међу највећим су факторима ризика за настанак ове пошасти савременог доба.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС поручују да се непрестано и на разне начине боре како би подигли свијест становништва и превенцију на виши ниво те да су оне кључни фактори за борбу против свих болести, па и за ову.

Ипак, један од најважнијих фактора за Српску када је у питању ова болест јесте да напокон добије свој центар за кардиохирургију.

Отварање центра за кардиохирургију мора и треба да буде први на листи приоритета здравства РС. Разлога је све више, или боље рећи све више обољелих који ради лијечења веома често морају да одлазе у друге земље.

Колико пацијената само чека операцију на срцу, од које многима од њих зависи живот - нико не зна. Али те бројке сигурно нису мале.

Све су то разлози због којих је центар за кардиохирургију приоритет. Иако је за њега потребно много стручњака и много новца, рјешење се мора пронаћи... И то веома брзо.

У ресорном министарству истичу и да спроводе све неопходне активности како би пронашли начине финансирања и обезбиједили потребне кадрове за његово отварање.

Свјесни смо чињенице да је наше здравство у проблемима. Да многе здравствене установе имају милионске дугове за неуплаћене доприносе и да се свакодневно боре да пруже и најосновније услуге својим пацијентима. Али неки приоритети ипак треба и морају да се направе, и крену у реализацију истих...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана