Болесно правосуђе

Горан Маунага

Не назире се крај правосудном циркусу у коме безразложно спектакуларна хапшења смјењују неосновани притвори, неодрживе оптужнице и ослобађања осумњичених.

То је показало и јучерашње ослобађање министра одбране Марине Пендеш свих тачака оптужнице коју је против ње подигло Тужилаштво БиХ. 

Ту одлуку, шаљући важну друштвену поруку, судија Суда БиХ образложио је непобитним чињеницама до којих, зачудо, Тужилаштво није дошло кад је подигло оптужницу против Пендешове. Он је појаснио и да је оптужба за несавјестан рад у служби превазиђена кривично правна конструкција, те да не постоји суд који може да организује и контролише рад државне управе ако она није способна да сама то уради.

За наук тужиоцима, подучио их је да изненадно процесуирање  великог броја високопозиционираних званичника у кратком времену може да наведе на закључак да су они криминализовали државну управу кршењем закона, чак толико да је неопходна интервенција судске власти.

Не само због тога, правосуђе јесте у деликатној ситуацији. А и правосуђе и државна управа подривени су самом чињеницом да је то правосуђе увучено у сферу испитивања савјесности рада државних функционера.

Адвокати, опет с дебелим реалним разлозима али с мање суптилности, објаснили су да је правосуђе у БиХ болесно и под политичким утицајем, да су његови запосленици, првенствено тужиоци, неодговорни и нестручни, те да је потребно хитно урадити правосудну реформу. Која је, је ли, потпуно неуспјела, промашена.

Десетине спектакуларних хапшења високопозиционираних функционера, милиони које односе десетине година неоснованих притвора, исто толико пропалих оптужница које резултују или њиховим одбацивањем, или једноставним обарањем у покренутим судским процесима, само су дио слике стварног стања у правосуђу, поготово у тужилаштву.

А тамо - чистке, подметања, уцјене, пријетње, лажни свједоци, селективност у раду, обрачуни са неистомишљеницима, са онима који мисле својом главом и који би да раде по праву и правди. Док та, судска власт, као трећи стуб државе, не оздрави, ни од те и такве државе не треба очекивати ништа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана