Болесни аграр

Данијела Бајић

Здравствену књижицу у првих шест мјесеци у Републици Српској, осим 41.700 радника, није могло овјерити ни готово 5.000 пољопривредника, јер због беспарице нису могли себи да уплате доприносе.

Највише су их, кажу, дотукли мраз и суша, још кад се томе дода прекомјерни увоз и немогућности пласмана властитих производа, било какво издвајање новца за многе ратаре представља немогућу мисију. Одлазак на обичан преглед је "луксуз" за пољопривреднике којима је суша узела све, а како је кренуло, то би могло и потрајати јер је ситуација у пољопривреди из године у годину све гора. 

Да би обезбиједили новац за уплату доприноса, прво мора да се поправи "крвна слика" аграра, а затим да се ријеши и положај надничара који немају право на здравствено осигурање. Да би се опоравили, требала би им ињекција вриједна милионе марака, али ни то им не би било трајно рјешење, јер су временске неприлике те које им у посљедње вријеме пресуђују, а на које нико не може да утиче. Зато свака подршка овој врсти производње, била она у санацији посљедица суше или у бољем пласману домаћих производа, је злата вриједна.

С друге стране, оправдања нема за послодавце чијих 41.700 радника, иако су пријављени на здравствено осигурање, не могу да овјере књижицу. Таквих је, нажалост, све више.

Због неодговорних газда не испаштају само њихови радници, него сви становници Српске, посебно они којима је помоћ за лијечење пријеко потребна. Процијењени губитак прихода Фонда здравственог осигурања РС због неплаћања доприноса за шест мјесеци ове године износи око 44,9 милиона КМ.

У Фонду кажу да би тим новцем могли финансирати двогодишње лијечење осигураника изван граница РС или набавку цитостатика, лијекова за специфична обољења и друго. 

Када би се узела у обзир сва дуговања за доприносе, која достижу 280 милиона марака, Фонд би, по својој причи, могао финансирати, примјера ради, здравствене услуге које се раде у свим болницама на једногодишњем нивоу. 

Стога, послодавци, немојте "заборављати" да плаћате доприносе, ниједан мјесец. Поштујући своју законску обавезу одужићете се и својим радницима, али и свим другим становницима, јер ће свака марка уплаћена за здравствени систем аутоматски подићи квалитет здравствене заштите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана