Болесна нација

Маријана Миљић
Болесна нација

Иако се тачно не зна податак колико Република Српска има становника, зна се да су њени становници, поред тога што имају негативан природни прираштај, из године у годину све слабијег здравственог стања. Доказ за то је и податак да се дневно прода око 20.000 кутија таблета у Српској.

Да болест влада и да пацијенти на "своју руку" узимају таблете и за најмањи бол, знали смо и прије, а да се дневно прода око 20.000 кутија таблета у Српској је узнемиравајући податак, који потврђује нам да је "нација болесна".

Доктори за велику потрошњу лијекова не криве само болест, већ и агресивне кампање фармацеутских кућа, које свакодневно на тржиште пласирају разноврсне таблете и апотеке, које омогућују грађанима да купују лијекове без рецепата.

Aли шта је онда са докторима? Да ли они савјесно прописују рецепте, јер се у Српској дневно пропише око 16.200 рецепата, што показује да пацијенти на своју руку за разне болести, без рецепта, дневно купе око 3.800 кутија таблета?

Не зна се ко је крив, доктори или фармацеутска индустрија, али очигледно је да становништво Српске болује од разних болести.

Узнемиравајући је и податак да се управо лијекови за главни човјеков орган, срце, налазе на првом мјесту потрошње лијекова у Српској, док се одмах иза њих налазе лијекови за нервни систем.

Иако у великој мјери не можемо да утичемо на болести срца, можемо, ако ништа, бар покушати да смањимо нервирање и стресан начин живота. Не треба увијек да одемо у апотеку и купимо кутијицу таблета за смирење...

За болест не можемо да кривимо ни докторе, али ни себе саме. Једино што можемо да урадимо јесте да покушамо да издржимо бол, а ако нам то не пође за руком, да одемо до љекара који ће нам радо прописати лијек, мада чему и то када већина апотека и без рецепата издаје кутијице медикамената, и то на велико.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана