Болесна администрација

Ведрана Кулага Симић

Aдминистрација на нивоу БиХ одавно је трн у оку многих који годинама посматрају како се овај бирократски апарат увећава, а да од тога обични смртници имају мало или ни толико користи.

Како се и колико у закупљеним канцеларијама (не)ради, тешко се може процијенити, али је извјесно да је њихово постојање до сада "исисало" милијарде марака из буџета БиХ и самим тим из џепова пореских обвезника.

Иако се тешко може рећи да су постизали конкретне резултате за побољшање стања у БиХ и уопште људи који покушавају да финансијски споје почетак и крај мјесеца, и ови чиновници су људи и радници као и остали. Барем када је у питању здравље.

Човјек је човјек, без обзира на то да ли ради негдје или не и као такав не може да буде изолован од лакших пролазних прехлада или ипак неких тежих обољења током радног вијека.

Боловање је саставни дио живота и посла, али свједоци смо да појединци одлазе на дуже "боловање" и то када им се ћефне.

На боловање запослених у институцијама на нивоу БиХ лани је потрошено више од 8,6 милиона марака, а неизоставно питање је колико је од тога отишло на лажна боловања.

Да се разумијемо, лажни болесници су присутни свуда и у свим система и то је нешто против чега надлежне институције морају да се боре снажније и грчевитије, да и они прави болесници не би били под знаком сумње.

Сви запослени, али и они који чекају на први радни дан, морају да имају право на здравствену заштиту и да им буде омогућено оно што им припада по моралним, али и радничким правима.

Институције БиХ годинама показују да су права мјеста за оне који воле мало да раде, а добро зарађују. Државни апарат се шири, нова радна мјеста измишљају преко ноћи само да би брат, рођак, стрина или ко зна ко могао да ужива у благодетима и да би, када се засити "рада", отишао на краће или дуже боловање.

Било како било, надлежни морају да појачају контролу и да се стварно види коме је заиста потребно боловање, а ко може и да ради прековремено.

Лажним боловањима се мора стати у крај, а онима који нису способни за рад обезбиједити квалитетно лијечење, јер на то имају право, било да раде у администрацији, приватној фирми или на сопственој њиви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана