Богословија

Жељка Домазет
Богословија

Градоначелник Сарајева Aлија Бехмен на Савиндан усред Митрополије у Сарајеву обећа, пред очима митрополита Николаја и бројних званица иза препуне трпезе на традиционалном Светосавском пријему, да ће зграду Богословије коју деценијама арчи сарајевски Економски факултет вратити за двије године Српској православној цркви и да ће студенти економије иселити у нови простор зграде који се гради за њих. Да ли ће сарајевски богови погледати на Богословију и вратити је за непуне двије године ономе коме и припада, како Бехмен обећава остаје да се види. Неће бити тешко послије вишедеценијских опструкција и превара стрпљивом свештенству сачекати још двије године да се види ко држи до ријечи и обећања.

И Бехмен и високи представник у БиХ Валентин Инцко тврде да ће надлежне институције, у првом реду Федерација БиХ, Кантон Сарајево и општина на чијој се територији налази зграда Богословије морати буџетима за ову и идућу годину предвидјети средства за изградњу Економског факултета. Оно што је данас познато јесте да буџета још увијек нема ни на видику, да припреме за изградњу новог сједишта Економског факултета нису почеле, да грађевинских машина нема на терену и да се једно факултетско здање бар у БиХ ни у срећнија времена није тако брзо градило. Познато је такође да ће Инцко који је здушно радио на повратку зграде Богословије онима којима припада отићи ове или сљедеће године, па је сасвим сигурно да за двије године неће имати ко да подсјети Бехмена и сарајевску свиту да оно што је потписано мора да буде и испоштовано.

Инцко је обећао да ће доћи у Сарајево да поздрави студенте Богословије и да се радује повратку свештеничких православних мантија заједно са младим студентима Богословије усред Сарајева. Међутим, поучени досадашњим искуством сумњамо да ће му се жеља остварити за двије године и да ће студентска младост и мантије у овом граду који се одавно поздравио са Србима и Хрватима постати нормална ствар.

Да нас не би прозвали невјерним Томама није проблем да се у очи погледамо и за двије године. Источно Сарајево није далеко од федералног, наравно под условом да нас за те двије године још више не удаљи међуентитетска линија коју су исцртале крваве године када су ови што годинама траже своју имовину протјерани из града гдје их и данас има све мање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана