Богата сиротиња

Милијана Латиновић

Мигрантска криза која у БиХ траје годинама има неколико лица и на све личи више него на хуманитарну катастрофу како то желе да прикажу Европа и разне међународне организације, упирући прстом у надлежне у БиХ да не воде рачуна о избјеглицама. Јесте криза, али очигледно само за ову земљу коју је нека виша сила одредила као сабирни центар за мигранте који махом долазе са свих страна, али понајмање из земаља захваћених ратом.

Свакоме ко је икада у БиХ срео неког мигранта већ на прву било је јасно да то нису обичне избјеглице, бар не онакве какве су се на овим просторима могле видјети ратних деведесетих. У нашим избјегличким колонама били су махом старци и дјеца, голоруки народ, који је бјежећи пред непријатељским гранатама гледао само да сачува живу главу. Такве су биле наше избјеглице на све три зараћене стране. Сво њихово богатство које су тада имали носили су у двије најлонске кесе, углавном одјећу и ништа више.

У мигрантским колонама које данас сусрећемо махом у Унско-санском кантону који већ три године трпи највећи притисак ове катастрофе, предњаче младићи углавном из Пакистана и Авганистана и тек понека жена с дјететом у наручју. Иако у поцијепаној одјећи и обући, готово сви са скупим мобилним телефонима у рукама, добро упућени у територију и сви до једног знају гдје је граница са ЕУ.

Мобилни телефони нису једино што упада у очи мјештанима надомак мигрантских кампова, којима је досадило више да живе у страху и са зебњом ишчекује када ће им разјарени младићи, кивни на власт и све оне који им не дају да уђу у Европу, залупати на врата, украсти и оно мало што су стицали деценијама, или не дај боже потегнути неко оружје на њих. За три године мигрантима који нелегално бораве у БиХ путем “Вестерн јуниона” из Пакистана, Авганистана, Марока и Ирака пребачено је више од 5,8 милиона марака. Очигледно да су те избјеглице које Европа сажаљева али их под своје скуте не прима, богата сиротиња која има и новац и документе, јер како би подигли све те милионе у банкама и поштама да немају личне документе, иако их полицији никада не показују на увид.

Свима је одавно јасно да је проблем с мигрантима требало сасјећи у корјену и депортовати их одакле су дошли чим је прва група закорачила на тло БиХ. Ваљда су сви ови подаци довољни да се коначно упали аларм у надлежним институцијама БиХ да они који тамо сједе засучу рукаве и почну да рјешавају ово питање. Очигледно је да је криза добро осмишљена и ко зна какав план се крије иза свега овога. Крајње је вријеме да Европа престане да шаље новац у БиХ за збрињавање миграната и подизање нових кампова. Нико више не вјерује у то лицемјерје и дволичност јер да заиста жели помоћи не би од БиХ правила паркинг за мигранте већ би подигла рампе на својим границама и пустила их на своје тло.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана