Богаћење на туђој муци

Маријана Миљић Бјеловук

Богаћење на муци угрожених постало је, изгледа, ни мање ни више, него наша свакодневица.

Да је тако показало је и то што су катастрофалне поплаве из 2014. године појединци и те како знали да искористе да би коју хиљадарку убацили у своју касу или на рачун својих фирми, иако тај новац, за разлику од оних којима је у поплавама имовина уништена, није требало да добију.

Подаци Министарства унутрашњих послова РС показали су да су они до сада лажним пријавама штете од поплава, које су Српску погодиле у мају и августу 2014. године, на своје рачуне згрнули чак 144.000 марака.

Поједини привредници водили су се тактиком да сачине лажну документацију да би приказали већу штету него што јесте, ради избјегавања плаћања ПДВ обавеза.

За њима нису заостајали ни обични грађани, јер ни њима није недостајало тактике, те су покушавали, а неки су у томе и успјели, да добију за своје домаћинство, умјесто једног, два, па и три ваучера у вриједности од по 5.000 марака.

Очигледно да је неко добио "мање", а неко "више", а на полицији је да утврди ко је искористио стање природне несреће да би зарадио.

Међутим, ни овај износ није коначан, јер се под лупом полиције и даље налази рад појединих општинских комисија за процјену штете, које су, очигледно, члановима своје уже и шире породице, пријатељима, познаницима, комшијама гледали кроз прсте и приписивали покоју нулу више од стварне вриједности процијењене штете.

Очигледно је да ће се злоупотребама помоћи у поплавама полиција бавити и у идућем периоду, јер се може очекивати да поједини случајеви разних малверзација ускоро угледају свјетлост дана и добију судски епилог.

Једино се кажњавањем оних који користе туђу муку може вратити вјера у хуманост, јер су милиони марака које су грађани Српске "убацили" у буџет Фонда солидарности ту да би се помогло искључиво онима који су остали без имовине.

Правосудни ограни су на потезу и никако не треба да дозволе да се несавјесни појединци богате на рачун оних којима су поплаве све уништиле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана