Богаћење на несталима

Горан Маунага

Институт за нестала лица БиХ, након што су пронађени посмртни остаци већине припадника бошњачког народа несталих током рата у БиХ, постоји још само зато да би се богатили они који су и осмислили такав план једностраног начина рада.

Тако је Институт и прошле године, као и свих оних година од његовог оснивања 2008, незаконито прогутао више од милион марака само за чување тијела и посмртних остатака несталих.

Иако су чување тијела и укопи у надлежности ентитета, бошњачки челници Института, са Амором Машовићем на челу, донијели су чак и незаконити правилник о томе.

Зато су они, уз давање привилегованог положаја тузланском Комеморативном центру у том "бизнису", цијену чувања тијела без икаквог образложења повећали, такође незаконитом одлуком, за више од три пута.

Занимљиво је да се они који су на том морбидном "послу" згрнули милионе уопште више не боје ни чињенице да су то урадили на најстрашнијој људској несрећи. Такве махинације и, најблаже речено, неодговоран однос према трошењу буџетских средстава јесу највећа опасност по опстанак БиХ.

Фрапантно је то што нико до сада није реаговао на чињеницу да је на чување посмртних остатака и сахрањивање од 2008. године у Институту потрошено око десет милиона марака, иако је јавна тајна да је то урађено на незаконит начин.

Анархија у Институту трајаће све док су Управни и Надзорни одбор, те Колегијум директора нелегални, односно све док је већина чланова тих тијела у техничком мандату.

Али је зато Министарство за људска права и избјеглице БиХ требало да прати рад Института, као и спровођење Закона о несталим лицима. Да су испунили те своје обавезе, у Министарству би још прије четири године закључили да је прекид финансирања таквог Института неопходан. Али они нису учинили ништа.

Поред тога, српски представници не могу да дозволе ни то да  Машовић опструише покренуту ревизију свих 11 костурница у БиХ, као ни то да тужилаштва новац за тражење несталих троше нетранспаренто, без подношења икаквих извјештаја о томе. Зато није нимало изненађујућа најава подношења једног свеобухватног дописа Тужилаштву БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана