Богаћење на несрећи

Горан Маунага

Добро разрађени незаконити бизнис чувања посмртних остатака у костурницама у ФБиХ, након привременог обустављања захваљујући српским представницима у бившем Управном одбору, поново је покренут у Институту за нестала лица БиХ.

Начин за наставак кршења Закона о несталим лицима БиХ, који прецизно каже да су за ту област задужени ентитети, нађен је у именовању привременог Управног одбора.

Пошто претходни Управни одбор на сједницама није усвајао приједлоге о финансирању, противећи се тој, и осталим махинацијама у вези са незаконитим и нетранспарентним трошењем новца без подношења икаквих извјештаја о томе, излаз је нађен у довођењу оних који се томе неће противити.

Наиме, посао незаконитог чувања посмртних остатака и сахрањивања траје од оснивања Института 2008. године и тежак је више од десет милиона марака. Они који су окусили тај "лахк а парајли посао" наравно да неће дозволити да он буде прекинут.

Тако су криминал, махинације, селективност, дискриминација, опструкција и политичка инструментализација, на шта српски представници у Институту годинама указују, добили нови замах.

Заиста је фрапантно то што нико до сада није реаговао на чињеницу да је на чување посмртних остатака и сахрањивање незаконито потрошено толико новца.

Једино логично објашњење је да то одговара и Тужилаштву БиХ, које годинама Институту не подноси извјештаје за свој дио рада у том сегменту, и што се, потврђују то дописи и пријава ВСТС-у коју је поднио Милутин Мишић, и оно оглушује о захтјеве за отпочињањем и наставком ексхумација на локацијама гдје се налазе масовне гробнице у којима су припадници српског народа.

Покриће, оправдање и најава наставка свих незаконитости помоћу којих је Институт стављен у функцију представника само једног народа, видљива је и у приједлогу бошњачке дијаспоре из Скандинавије да Институт за тражење несталих БиХ буде кандидован за Нобелову награду за мир.

То је, дакле, додатни допринос безбројним бх. парадоксима, апсурдима и лажима преко којих, поред незаконитог богаћења, представници једног народа покушавају да успоставе доминацију над другима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана