Блокирани рачуни

Маријана Миљић Бјеловук

Да привреда БиХ тоне све дубље и дубље и да је мало вјероватно да ће ускоро угледати свјетлост дана, потврђује податак да је почетком овог мјесеца у БиХ било више од 35.000 фирми које су имале барем један блокиран рачун, што је у односу на исти период прошле године више за око 3.500 предузећа.

Привреда упада у све веће проблеме и више нема сумњи да су се оствариле оне најгоре и најмрачније прогнозе, јер из мјесеца у мјесец или још горе из дана у дан, расте број предузећа која су неликвидна и на чија се врата ставља катанац.

Због великих дуговања и немогућности да измире своје обавезе долази до пословне неактивности, а радници остају без зарађених а и будућих плата.

Да нешто одавно не штима, показује управо ова црвена лампица за узбуну. Ниједна фирма добровољно неће пристати на блокирање рачуна, осим ако са њеним пословањем нешто заиста није у реду. А сваки бизнисмен и те како је свјестан посљедица тога.

Иако је више него јасно да је за добро пословање у данашње вријеме потребно много више од доброг менаџерског искуства, примјери показују да је фирмама данас веома тешко одржати ликвидност и позитивно пословати.

Подстицаји који долазе од државе напросто се губе у мору дажбина које више не могу да се покрију из пословног резултата.

Црни низ који је захватио привреду БиХ, не само да указује на пасивност оних који би требало да имају одговор на муке послодаваца, него и константну летаргију из које никако да се извучемо.

Посљедице тога и више су него видљиве - све дужи и дужи спискови на бироима за запошљавање, а предузећа све празнија и празнија.

Ако још постоји неко у овој земљи ко је спреман да засуче рукаве и пронађе рјешење за овакво стање, не постоји бољи тренутак од овога да то уради.

Алтернатива није нимало ружичаста, јер сви знамо да ако предузећа не раде, нема ни плата, а тиме ни потрошње, а то је већ сценарио за филм који многи од нас не желе да виде.

++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана