Блокаде

Вељко Зељковић

Посланици и делегати бошњачких и пробосанских странака у Парламенту БиХ упућују бројне иницијативе у парламентарну процедуру за које се унапријед зна да неће добити подршку посланика и делегата из Републике Српске.

Због чега они то раде, ако се зна какав ће њихов исход бити? Да ли се ради о оној: “Трла баба лан, да јој прође дан” или овакве политичке игре имају и неки виши циљ? У питању је ипак ово друго, иако ни прва претпоставка није страна овим народним трибунима. Покушава се код представника међународне заједнице створити слика како Република Српска блокира све процесе и доношење готово свих важних одлука.

Крајњи циљ ове перфидне, али и све провидније политичке игре Сарајева је укидање ентитетског гласања, након чега би се ушло у неке нове процесе, а који би водили ка централизацији БиХ и укидању Српске.

Бошњачке партије и разни “Комшићи” никада нису крили да им је то крајњи циљ. СДА је чак у једној од својих резолуција као један од приоритета навела стварање “Републике БиХ”.

Те исте партије форсирају некакав грађански концепт БиХ, иако се друга два народа изричито противе њему.

Посљедњи такав покушај наметања иницијативе, а за коју се одмах знало да неће моћи проћи парламентарну процедуру, огледао се кроз приједлог да на нивоу БиХ буде уведено некакво “министарство здравља”. Ово је одбијено од стране представника Српске, зато што се радило о незаконитој и противуставној иницијативи, а не зато што неко злоупотребљава ентитетско гласање или право вета у Дому народа. И знају то врло добро ти “душебрижници”. Али, они вјерују да крајњи циљ, оправдава сва средстава.

Они се неће овдје зауставити. То је сигурно. Ускоро се обиљежава 25 година од потписивања Дејтонског споразума. Годинама се покушава створити једна слика како је овај споразум одавно превазиђен те да је он један од криваца зашто је БиХ још ту гдје сада јесте. Дубоко политички подијељена, заостала и опхрвана разним економским проблемима, који немају апсолутно никакве везе са оним што нам ти ини “Комшићи” и “Изетбеговићи” годинама причају. Сада су њихове очи упрте ка Америци. Прижељкују побједу Џоа Бајдена. Надају се да би им он могао помоћи да остваре те своје снове.

То што друга два народа имају другачију и реалнију слику БиХ, њих не интересује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана