Блокада за блокадом

Ведрана Кулага Симић

БиХ је компликована земља у којој готово да нема ствари о којој постоји јединствен став свих, а то првенствено важи за политичке прилике у вези са овим или оним питањима.

Таква слика је стално видљива приликом одлучивања на нивоу БиХ, а да ће се тим стопама наставити и у наредним данима, па и мјесецима, видљиво је из првих покушаја да се формира власт на том нивоу на основу остварених резултата на октобарским општим изборима.

Оно што се донедавно могло прочитати само између редова, изречено је и јасно, а тиче се избора предсједавајућег Савјета министара БиХ који у овом мандату треба да буде из Републике Српске.

Иако никоме, ако је судити према њиховим ријечима, лично не смета то што је Зоран Тегелтија предложен за предсједавајућег Савјета министара у овом мандату, појединци су на други начин, изгледа, пронашли пут да зауставе постизборне процесе, у нади да ће на крају испунити своје жеље.
Из ДФ-а Жељка Комшића су подвукли да је на помолу блокада институција и то због МАП-а, односно акционог плана за чланство у НАТО-у, на којем они инсистирају, док су из СДА, коју предводи Бакир Изетбеговић, казали да ће још видјети да ли ће подржати Тегелтију.

Таквим понашањем ћемо само наставити да дангубимо и да се играмо мачке и миша, што је ријетка ствар која овдашњим политичарима иде од руке. Иза њих су године и године искуства на том пољу, а за то вријеме обичан народ је добио ово што је добио - пропалу земљу у којој ништа не иде. Осим новца за плате, накнаде, превоз, материјал, зграде и којекакве друге рачуне који свакодневно стижу од институција на нивоу БиХ.

БиХ је небројено пута показала да оваква какве јесте не може да напредује нити да донесе добро онима који још вјерују у будућност у њој. Небројено пута се потврдило да тјерање ината и играње националних игрица може знатно закомпликовати ионако компликоване односе, али мало ко је марио за то.

Колико смо, генерално гледајући на БиХ у цјелини, били на мети критика са свих страна јер се нисмо договорили о овоме или ономе, јер надлежни са три адресе нису пронашли заједнички језик о једном питању? Колико смо пута добили по ушима због понашања, а да из тога нисмо ништа научили?

Појединци у овој земљи, који кроје судбину свима под овим дијелом неба,  остали су у тешким деведесетим годинама и неуспјелим циљевима. И они су ти који не желе да прихвате реалност и чињеницу да, ако већ морамо сви бити у овој малој земљи, морамо се поштовати и уважавати.

Све док се све и један не буде тако понашао, онај други ће посегнути за картом ината која ће нам бити улазница у нови лавиринт и вртлог из којег ћемо ко зна кад и какви изаћи.

Најављена блокада формирања Савјета министара и условљавања су, како се чини, само прва сцена у низу која би могла потрајати. ***

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана