Блокада имовине

Горан Маунага
Блокада имовине

Коначно је почела и конкретна примјена Закона о одузимању имовине стечене криминалом који је Влада Републике Српске усвојила почетком септембра ове године.

Скоро четири мјесеца за његову стварну примјену, мора се признати, и нису тако дуг период због неопходних обимних истрага, али нестрпљење поштеног народа је разумљиво, јер очигледно богаћење појединаца на криминалан начин траје већ скоро двије деценије.

Тачно толико становници Источног Сарајева били су свједоци криминалног пустошења шума укључујући и бесправну сјечу скоро десет хиљада кубних метара дрвета чиме су Максим Лиздек и Далибор Јањић и њихови сарадници оштетили Шумско газдинство "Јахорина" за око 2,1 милион КМ и у своје џепове потрпали око 850.000 марака.

На основу Закона о одузимању имовине стечене криминалом, Окружно тужилаштво у Источном Сарајеву и Основни суд у Сокоцу блокирали су њихову имовину, а истрага би могла бити проширена на нове њихове сараднике.

Одлично је то што је овим законом обухваћена сва имовина без ограничења на период стицања, као и то што ће се на његовом удару наћи и чланови породица криминалаца, јер је до сада био распрострањен случај да имовину воде на бабама, дедама, теткама, стринама, пуницама...

У првом случају за сваку похвалу је досадашњи рад и координација правосудних и полицијских органа у Источном Сарајеву и Јединице за посебне истраге МУП-а РС. Они су показали на који се начин конкретно на терену стручно и професионално примјењује Закон о одузимању имовине стечене криминалом.

Сада су на потезу полиција и тужилаштва у осталим дијеловима РС. A посла није да нема, исто као и крупних криминалаца, много већих од ових до којих се дошло у Источном Сарајеву.

Само у Бањалуци годинама се говори о проневјерама, отимачини и истрази у великим предметима попут "случаја Јован Видовић", али за сада ту скоро ништа није урађено. Ту су документа, докази и свједоци, али без обзира на то сумњиви богаташи уживају у луксузу и благостању.

Ипак, треба вјеровати да ће и остали кренути путем којим су раскућени криминалци у Источном Сарајеву. То је најбољи начин да држава врати углед и поново стекне повјерење код народа. Показали су да могу, а да ли хоће...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана