Блиски исток

Жељка Домазет

По оној из некада добре старе пјесме “На западу ништа ново, на истоку старе приче” теку ове постизборне и предизборне математике на истоку Републике Српске.

Цијели исток претворио се у општу математику. Више се не зна ко са ким кафу пије, ко кога представља, ко у чију дува и шта је ко гдје затекао.

Од Власенице, Сокоца, Хан Пијеска и опет укруг атмосфера је доведена до усијања. Живот је напросто стао. Ал' су зато заживјеле псовке, увреде, пријетње, па и туче.

Све се опет свело на страначка преклапања. СДС се жали на ПДП да је наплатила све што је обећала, а да обећања никада није испунила, а опет ПДП да их је СДС изневјерила и да не држи до ријечи. СНСД тврди да је затекао хаос и дугове, а опет СДС да у општинама које је преузела од СНСД-а не функционише ништа.

Кренуло се са старом причом ко је шта затекао, колико дугова иде на чију адресу, а народ истока пита када ће коначно почети да се ради и да се уводи ред. Струје, очигледно је, дрмају исток и никако да га задеси нека боља клима у којој би народ коначно одахнуо.

Борба за фотеље, подјела на “наше” и “њихове” не попушта. Народ вапи за радним мјестима, предузећима, путевима, болницама, домовима здравља, а није ријеткост да се пита да ли ће сутра имати за хљеб и млијеко.

По продавницама се жале да нико ништа не купује, да не знају шта носи дан, а шта ноћ, те да исток Републике Српске полако, али сигурно почиње да личи на Блиски исток.

Очигледно је да договора међу политичким странкама нема, да сви купују вријеме и да су односи затегнути до усијања. У СДС-у званично тврде да нема струја, а са друге стране их демантују потези и по оној народној ја бих Јанка, а онај би Станка свако гледа да ушићари.

У ПДП-у да их не интересује ни исток ни Сарајево, а хтјели би да руше Владу и предсједника. У СНСД-у да тамо гдје дођу затичу дугове и не знају како да се извуку. Вријеме пролази, а народ гладан.

И тако блискоисточни дани теку по оној “хљеба и игара”. Народу догорјело до ноката и ћути док не пукне. Соколац и Пале не воле доњи дио Источног Сарајева, ови из Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева кажу да је “горњи дио града и у рату живио у изобиљу”, Хан Пијесак не зна гдје да се окрене, Рогатици расту рогови од свега и тако редом и тако даље.

Народ чека збуњен и не вјерује више никоме. Погнуте главе уморан од свега и не разумије шта се догађа.

Не буде ли се више реда увело у ову “источну причу”, оне блискоисточне ће запљуснути исток РС и ту ће наново страдати народ, а крупне рибе наћи ће склониште као и увијек.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана