Бламажа без санкција

Жељка Домазет

Какав хаос влада у бх. дипломатији најбоље показује недавни иступ представника БиХ у Сталном савјету Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС).

Сањин Халимовић подржао је на сједници тог савјета изјаву ЕУ у којој је наведено да је Русија највјероватније одговорна за случај тровања бившег руског агента у Великој Британији, иако о томе како ће се изјаснити министра Игора Црнатка, како сам каже, није ништа ни питао. Министар је, како је објаснио Халимовић, говорио о санкцијама, а у ономе што је подржао било је ријечи "само о кривици Русије за тровање", па је, ето, сматрао да не треба ништа да пита.

Још гора је чињеница да је Халимовић то урадио само неколико дана пред истек мандата и док се за ово сазнало, већ је разријешен и највјероватније ће проћи без посљедица. Ако се има у виду то да је ријеч о кадру СДА који претендује на ништа лошију позицију, ствари су и те како јасније.

Да је којим случајем у некој другој демократској земљи неки амбасадор изнио свој лични или страначки став без било каквог става земље, потези би били радикални и тај представник би био одмах опозван у земљу и тиме би му била запечаћена читава дипломатска каријера. У БиХ је сваки скандал дипломата, изгледа, постао рецепт за даље напредовање.

С друге стране, иако је МИП саопштио да ниједна дипломатска мисија није добила сагласност за придруживање изјавама у вези са одговорношћу за случај тровања, први човјек Министарства никако се не оглашава и не каже да ли ће спровести истрагу о овом случају и какве ће потезе повући. Црнадак, који би требало не само да се огласи него и повуче неке конкретне потезе и оне који треба да му полажу рачуне коначно натјера да то и ураде, чак није расположен за било какве коментаре о овом невиђеном скандалу који је, нажалост, само један у низу.

Буде ли у овој земљи и даље толерисан јавашлук који је видљив на сваком кораку и који пролази без икаквих санкција, јасно је да ће је којекакви ставови по свијету дебело компромитовати и да се од силних бламажа још задуго опоравити неће. Остаће и даље неусаглашени циркус у коме се не зна ко пије, а ко плаћа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана