Бламажа без преседана

Жељка Домазет

Да се у Савјету министара БиХ не зна ни ко шта ради, ни ко шта предлаже, ни како предлаже најбоље је показала бламажа са приједлогом одлуке о успостављању координационог тијела за борбу против тероризма у БиХ.

Ову стару причу на коју је Српска рекла своје јасно "не" још прије годину, наново је као нови текст предложило Министарство безбједности са Драганом Мектићем на челу.

У том назовиновом тексту није промијењено ништа, нити су о било чему обавијештене надлежне институције у РС, нити су се усаглашавали како су прије годину обећавали из Сарајева.

Можда би неко и повјеровао да је ријеч о новом или барем мијењаном документу да се ту нису нашла имена која су била и у документу рађеном лани, а којима данас ту сасвим сигурно није мјесто. Тако су међу онима који би требало да се боре против тероризма наведени и суспендовани тужилац Горан Салиховић и пензионисани директор полиције РС Гојко Васић. Као главног у цијелој причи Мектић је, наравно, поставио самог себе.

Као да то није било довољно, након што су откривени, у Министарству безбједности су, покушавајући да сперу властиту одговорност за нерад и јавашлук, рекли да је неко грешком то ставио на дневни ред мимо знања и министра и министарства. Да није жалосно, било би смијешно.

Могло би се поставити питање веселом министру како би се он то разрачунавао са терористима и тероризмом када се овакве ствари дешавају у Савјету министара и министарству које води. У свакој озбиљној земљи за овакве пропусте се дебело одговара, док у овој у којој је јавашлук постао главни епитет, све се толерише и правда.

Сви они који сматрају да на овакав начин воде земљу ка уређеним и демократским друштвима, сви они који не поштују уставну структуру ове земље, сви који сматрају да се одлуке могу доносити без механизма координације, морали би знати да најдиректније раде на њеној разградњи и уводе је у хаос. Стога и не чуди да се из уређених друштава овој земљи поручује да ће протећи још доста времена да постане нормална.

До тада, нека нам је Бог на помоћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана