Бјекство

Горан Маунага
Бјекство

Вишемјесечна припрема бијега из КПЗ Зеница опет нас је упозорила на то да криминалци гдје год се налазили, никада и нигдје неће мировати. Па макар били и иза решетака.

Овог пута, срећом, или можда трудом једног одговорног затворског службеника који је на мјестима за која затвореници нису сумњали да су покривена, поставио тешко уочљиве и данас свакоме доступне камерице, бијег је спријечен.

A да случајно није, можемо само да претпоставимо шта би све затвореници, који су већ имали и припремљено оружје и експлозив, починили на слободи без обзира на то да ли она трајала час, дан, годину, краће или дуже. Јер бјекство су, између осталих, покушали убица породице Aнђелић вехабија Муамер Топаловић, педофил Едхем Мешкић и вођа прве злочиначке организације у БиХ Ферид Окић.

И поред свих пропуста које Управа КПЗ Зеница има и које је имала до сада, овог пута и Управу, и стражу и специјалце МУП-а Зеничко-добојског кантона треба похвалити. Похвалити за сам чин праћења, откривања и спречавања бијега. Aли само за то.

Јер поставља се питање како уопште може да буде говора о томе да окорјели криминалци у затвору дођу до наоружања које ће, сигурно је, други пут употријебити у самом затвору или на слободи, кад добију излаз. Како је уопште троструком убици породице Aнђелић код Коњица, вехабији Муамеру Топаловићу омогућено да и у примисли има могућност да дође до наоружања, а камоли да с тим оружјем планира бијег? Бијег јесте спријечен овога пута, али шта ако идући покушај Топаловића и компаније, а биће га сигурно, успије?

Треба ли да страхујемо од тога да ће нас на спавању заскакивати чак радикални исламисти, педофили, вишеструке убице и разноразни други криминалци који нису на слободи и за које смо вјеровали да више никад неће имати могућности за то?

Овај случај показује да је тај страх оправдан. За Топаловиће и све сличне њима не мора се формирати нови Гвантанамо, али одговорни морају пронаћи начин да такви буду смјештени и чувани на мјестима гдје неће имати ни времена ни могућности да се наоружавају и припремају бјекство.

Мало ли је то што свакодневно страхујемо од разних криминалаца сваке врсте који су на слободи, који и овдје и у свијету сваки дан смишљају и производе неко зло, и за које и не знамо гдје се све налазе и колико их је?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана